Guiden nedan är för dig som vill sätta upp ett nätverk på en dator som kör Windows 7. Kolla tidigare sidor för guide till nätverk i Windows 10.

Nätverk. Smaka på ordet! Visst låter det tekniskt, komplicerat och dödstråkigt! Det var inte många år sedan nätverk var förbehållet it-tekniker som huserade i väl kylda serverhallar.

Men nu är allt annorlunda. Nätverk har blivit var mans egendom – och det har blivit lättare än någonsin att komma igång.

Routern är navet

Har du fler än en dator finns det mycket att vinna på att koppla ihop dem.

Det enklaste typen av nätverk är ett som utnyttjar samma internetuppkoppling till flera datorer. Genom att installera en router får alla hemmets datorer tillgång till internet. Routern är navet i ditt hemma nätverk så när du fått igång den är halva jobbet gjort. Med några inställningar kan du sedan få dina datorer, inte bara att surfa via internet utan även att ”prata” med varandra.

Poängen är förstås att du kan dela dokument mellan datorerna, de digitalbilder som ligger på datorn i arbetsrummet kan du nå via din bärbara dator och har du musik på datorn i vardagsrummet blir den också tillgänglig i arbets­rummet.

Skriv ut från alla datorer

Har du en skrivare kopplad till arbetsdatorn gör ett hemma­nätverk att du kommer åt den även från dina andra datorer. Sitter du på balkongen med din bärbara dator räcker det alltså att trycka på "skriv ut".
Efter hand kan du koppla allt fler funktioner till ditt nätverk. Installerar du exempelvis en nätverkshårddisk når du den från alla datorer i nätverket. Och med en så kallad mediespelare kan du spela upp internetradio eller mp3-musik via stereon.

Håll grannen borta

Ju fler prylar du kopplar till ditt hemmanätverk desto viktigare är det att tänka på säkerheten. Om du inte skyddar din router med ett lösenord kommer även dina grannar att kunna använda den.

Så länge grannarna bara kan surfa är det kanske ingen fara, men om du slår på fildelning ger du alla användare, inklusive grannarna i huset intill, tillgång till dina dokument, och på en nätverksuppkopplad skrivare kan även grannen skriva och förmodligen var det inte det som var tanken med ditt hemmanätverk.

Steg för steg


1. Koppla in routern ...

Det första du måste göra för att få ditt nätverk att fungera är att koppla in en router. De allra flesta använder en trådlös router. Här nedan visar vi hur en sådan fungerar:

1. Koppla en nätverkssladd mellan routerns internetingång och ditt nätverksuttag. Har du adsl eller kabel-tv kopplar du i stället sladden till ditt modem. Koppla sedan in den med­följande strömkabeln till elnätet så är routern igång.

2. Din trådlösa router börjar nu skicka ut internetsignaler i luften. För att fånga upp dem måste din dator ha ett nätverkskort. Korten finns inbyggda i nästan alla nya datorer. Om det saknas kan du köpa ett trådlöst nätverkskort för någon hundralapp och koppla in det till datorns usb-kontakt.

3. För att koppla ihop datorn och routern klickar du på nätverks­ikonen i meddelandefältet bredvid klockan. Den ser normalt ut som en dator, men finns det ett trådlöst nätverk tillgängligt byter den utseende till en liten gul stjärna. (Windows XP – dubbelklicka på nätverksikonen som finns precis bredvid klockan. Om den inte syns klickar du på vänsterpilen. Klicka på Se trådlösa nätverk.)

4. Du ser nu en eller flera trådlösa anslutningar. Markera den som du vill använda. Som regel har den samma namn som routern, och din router brukar vara den som har bäst signalstyrka. Styrkan visas med små staplar. För att ansluta klickar du på Anslut.

TIPS: Första gången du använder din router och ska göra de inställningar som vi beskriver här kan det vara enklare att ansluta till den med en vanlig nätverkskabel och alltså inte köra trådlöst förrän alla inställningar är klara.

Så loggar du in i din router:

2. ... och skydda den

För att hindra obehöriga från att komma åt din router måste du skydda den med kryptering och lösenord. Hur du gör varierar lite beroende på vilket märke du har valt, men skillnaderna är valigtvis små. Så här gör du med en modern router från D-Link:

1. Se till att du är uppkopplad mot din router och öppna webb­läsaren. I stället för en webbadress skriver du sifferserien 192.168.0.1. Du får nu en inloggningsfråga. Under Username ska det stå Admin. Lösenordet behöver du inte fylla i, eftersom det inte finns något vid leverans.

2. Nu visas en inställningsmeny. Börja med att skydda själva routern med ett lösenord. Välj Tools i menyn högst upp och fyll i ett lösenord under Admin Password. Bekräfta med Save Settings och klicka på Reboot the Device. Nu gör routern en omstart, och nästa gång du vill ändra någonting i routerns inställningsprogram måste du därför fylla i ditt lösenord.

3. Sedan är det dags att kryptera den trådlösa förbindelsen för att ingen ska kunna ”tjuvåka”. Det gör du genom att gå igenom punkt 1 igen. Klicka på Setup och välj Wireless Settings till vänster. Bläddra nedåt och klicka på Wireless Security Mode.

4. Klicka på WPA-Personal och välj Auto. Du behöver inte ändra några andra värden. Vid Pre-Shared Key skriver du in ditt lösenord (Passphrase) och klickar på Save Settings. Nu blir din router låst, och bara den som har lösenord kommer in. Du kastas samtidigt ut från nätverket.

5. För att ansluta måste du nu logga in på nytt (se punkt 4 i rutan Koppla in routern). Du ser att ditt nätverk har fått ett hänglås. Klicka på Anslut.

6. Nu öppnas en dialogruta där du fyller i det lösenord du valt. Det behöver bara anges den första gången. Nästa gång datorn slås på kopplar den upp sig automatiskt. Om dina vänner vill låna ditt trådlösa nätverk gör de på samma sätt. Det enda de behöver är ditt lösenord.

Överkurs 1. Vill du öka säkerheten gör du ditt nätverk osynligt för grannen. Det gör du på samma ställe som punkt 3. I fältet Wireless Network Name skriver du in ett eget namn på ditt nätverk i stället för det förvalda. Pricka sedan för Invisible längre ned. Spara med Save Settings. I fortsättningen visas inte nätverket i listan över tillgängliga nätverk.

För att ansluta måste du lägga till rätt nätverksnamn manuellt i Windows. Öppna Nätverks- och delningscenter och klicka på Hantera trådlösa nätverk till vänster. Klicka på Lägg till och därefter på Lägg till en nätverksprofil manuellt. Nu kan du ange alla uppgifter för ditt nätverk. (Windows XP: Öppna Nätverksanslutningar, högerklicka på den trådlösa anslutningen och välj Egenskaper. Byt till fliken Trådlösa nätverk och klicka på Lägg till.)

Överkurs 2. Du kan tillåta att enbart vissa datorer får ansluta till din router. Då använder du den så kallade Mac-adressen. Klicka på Advanced i överkanten och sedan på Network filter till vänster. Välj Allow MAC adresses listed below i rullmenyn. De datorer som redan har varit anslutna kan du hitta i DHCP Client List. Klicka på vänsterpilen för att skriva in dem i Mac-adressfältet. Andra datorer som ska få tillgång måste du skriva in manuellt. Spara med Save Settings.

TIPS: Du kan låsa upp routern och ta bort alla lösenord genom att trycka in knappen Reset på routern i tio sekunder. Använd exempelvis ett utvikt gem.

3. Dela dina filer

För att du ska kunna flytta filer mellan olika datorer måste du slå på en funktion som kallas för fildelning i Windows XP. I Windows 7 finns något betydligt bekvämare som kallas hemgrupper. Vi visar båda alternativen här. Har du ett nätverk med datorer med olika operativsystem fungerar inte hemgrupper för de datorer som inte har Windows 7. Då får du dela ut filerna på det gamla sättet.

WINDOWS 7
1. Öppna Hemgrupp i Kontrollpanelen och klicka på Skapa en hemgrupp. Därefter bockar du för vilka filtyper du vill dela med andra och klickar på Nästa. Sedan visas ett lösenord – anteckna det och du är klar på den datorn.

2. Gå till de andra datorerna i nätverket och anslut dem genom att öppna Hemgrupp Kontroll­panelen och klicka på Gå med nu. (Du kan också komma åt dessa hemgruppsalternativ genom att klicka på Välj hemgrupps- och delningsalternativ i Nätverks- och delningscentret.) Bocka för vilka filtyper du vill dela med andra och klicka på Nästa. Skriv in hemgruppens lösenord.

WINDOWS XP
1. Gå till Kontrollpanelen, Guiden Konfigurera nätverk. Svara Ja och klicka på Nästa.

2. Du får nu döpa datorn och nätverket. Nätverket bör heta samma sak på alla datorer som är kopplade dit. Det rekommenderade MSHOME fungerar utmärkt. Bekräfta med Nästa.

3. Nu är det dags att bestämma att alla datorer på nätverket ska få dela filer och skrivare. Välj Aktivera fil- och skrivardelning och bekräfta med Nästa. Välj Avsluta guiden, Nästa, Slutför och starta om din dator. Gör sedan på samma sätt på alla datorer som du vill ska ingå i nätverket.


Dopfunt. Ge datorn och nätverket ett namn – och tryck OK.

Har du Windows Vista och vill göra ditt eget hemmanätverk? Då hittar du instruktioner här: pcforalla.se/natverk

4. Hantera dina filer

När du har slagit på hemgruppen eller fildelningen skapas automatiskt en mapp som heter Delat (Delade dokument i Windows XP). De dokument du lägger där går att nå från alla datorer i ditt nätverk. Du kommer att se att det även finns standardmappar för film, bilder och musik. Du kan även skapa egna mappar. För att hitta din delade mapp, titta under Användare (i Windows XP Den här datorn). Om du vill dela mappar på andra ställen kan du även göra det:

WINDOWS 7
Högerklicka på en mapp och välj Dela med. Markera Hemgrupp (Läsa) eller Hemgrupp (Läsa/skriva) beroende på vilken behörighet du vill ge andra till dina filer. Vill du dela med dig till datorer med Windows XP eller Windows Vista väljer du alternativet Välj personer och väljer XP- eller Vista-datorn i nätverket.

WINDOWS XP
Högerklicka på en mapp och välj Egenskaper, Dela ut. Under Nätverksdelning- och säkerhet kryssar du i rutan Dela ut den här mappen på nätverket. Välj Tillåt att användare på nätverket ändrar mina filer för maximal flexibilitet. När du bekräftar ditt val får den mapp du har delat en handsymbol.

5. Dela på din skrivare

Det är inte bara filer du kan dela. Har du en skrivare kopplad till en dator kan du låta alla i ditt hemmanätverk komma åt den. Gör så här:

WINDOWS 7
1. När du skapade hemgruppen hade du chansen att bocka för att dela ut din skrivare. Om du inte gjorde det kan du enkelt gå tillbaka och fixa det. Öppna Hemgrupp i Kontrollpanelen, bocka för Skrivare och klicka på Spara ändringarna.

2. Gå till den dator som du vill ge skrivarstöd och klicka på Enheter och skrivare i Start-menyn. Klicka på Lägg till en skrivare. Klicka på Lägg till en nätverksskrivare... Markera aktuell skrivare och klicka på Nästa. Nu installeras skrivardrivrutinen automatiskt och du får välja om du vill använda den som standardskrivare. Avsluta med Slutför.

WINDOWS XP
1. På den dator som har en skrivare går du till Kontrollpanelen,
Skrivare och fax. Högerklicka på den skrivare du vill använda och välj Dela ut. Klicka på Dela ut den här skrivaren och ge den ett namn. För att andra användare ska kunna komma åt den klickar du på Ytterligare drivrutiner och lägger till de operativsystem du kan komma att behöva.

2. Gå till den dator som du vill ge skrivarstöd och välj Kontrollpanelen, Skrivare och fax. Klicka på Lägg till skrivare, Nästa och välj En nätverksskrivare eller skrivare som är ansluten till en annan dator. Klicka på Bläddra efter en skrivare och tryck Nästa.

3. Nu visas en lista över de skrivare som finns på ditt nätverk. Välj rätt modell och klicka på Nästa. Nu installeras skrivardrivrutinen automatiskt och du får välja om du vill använda den som standardskrivare. Avsluta med Slutför.

6. Dela på din musik

Windows Media Player har inbyggt stöd för mediedelning. Det
betyder att du kan få se musik från andra datorer i nätverket – direkt i programmet. För att inte blanda ihop musiken hamnar låtar från olika datorer i olika menyer. Så här slår du på mediedelningen:

WINDOWS 7
1. Med delning av musik aktiverat i hemgruppen behöver du inte göra någonting – du ser automatiskt musikbiblioteken från andra datorer i Windows Media Player.

2. Du kan också använda funktionen Spela till för att spela upp dina mediefiler direkt till kompatibla enheter och datorer i hela nätverket. Använd först menyn Direktuppspelning på måldatorn för att tillåta fjärrstyrning av spelaren och att välja godkända datorer (hemgrupp eller enskilda). På den sändande datorn är det sedan bara att högerklicka och välja Spela till.


Automatisk delning. Om du delar ut musik i hemgruppen får alla automatiskt tillgång till den.

WINDOWS XP
1. Öppna Windows Media Player och välj Bibliotek, Mediedelning. Du kan också välja Verktyg, Alternativ, Bibliotek, Konfigurera delning. Bocka för rutan Dela ut mina media. I listan som visas ser du nu vilka datorer du kan dela media med. Markera dem och välj Tillåt eller Neka. Du kan också trycka på Anpassa för att välja om de ska få dela musik, bilder eller video – eller allting.

2. Om du nu inte vill göra de här inställningarna för en enskild användare utan för samtliga klickar du i stället på Inställningar.


Generös. Vill du dela med dig av din musik klickar du på Konfigurera delning.

Så kopplar du in extraprylar
Du kan koppla fler prylar till ditt trådlösa nätverk. Det kan exempelvis handla om en mediespelare, fotoram, internetradio eller telefon. Hur du gör varierar, men som regel går det till så här:

1. Sätt igång prylen och välj Scan for networks för att söka efter de trådlösa nätverk som finns tillgängliga. Bläddra igenom listan tills du har kommit fram till rätt och välj den med Select eller OK-knappen.

2. Om nätverket är skyddat med lösenord måste du fylla i det. Ibland finns det inmatning med tangentbord, ibland får du bläddra genom ett skärmalfabet med pilknapparna.

3. När prylen väl är uppkopplad är det bara att börja använda den. Har du en internetradio kan du bläddra dig igenom de tiotusentals radiostationer som finns inlagda. Är det en mediespelare väljer du att söka igenom nät­verket efter uppkopplade datorer och välja den du vill spela upp från. Nu kan du bläddra dig genom musiken med hjälp av fjärrkontrollen.