Det är inget snack om att Appes Ipad är en av datorvärldens absolut största nyheter i år. En extremt platt dator med stor pekskärm och ingenting annat.

Men egentligen är den inte särskilt revolutionerande. Det är en Iphone på steroider, med samma gränssnitt, likadan inbyggd programvarubutik och till och med möjlighet att köra många av telefonens appar (små program).
Betydligt viktigare är att den fått användare och datorköpare världen över att tänka i nya banor.

Samtidigt har Windows-världen inte stått stilla. Den har utvecklats till att bli allt mer pekvänlig. Det började förra året med att pekvänliga allt i ett-datorer släpptes på bred front från flera stora tillverkare. De datorerna är i dag en mycket vanlig syn bredvid vanliga stationära burkar i butikerna.

Även så kallade tablet-pc (pekdatorer med vridbar skärm) som tidigare hamnade lite i skym-undan ­börjar få en renässans.
De modeller som nu hittat sin väg till köparna är billigare och lättare, med fingerstyrning och multitouch i stället för pekpenna.

Tack vare Windows 7-gränssnittet, med pekstyrning har resultatet av utvecklingen blivit riktigt intressant.

Många användare är inte förtjusta i att vara utlämnade till pekstyrning i alla lägen. Men för den som vill kombinera en traditionell och mångsidig pc med lite Ipad-flärd kan en modern tablet-pc vara svaret.

Vi har testat ett gäng spännande kandidater, från tunna och billiga netbook-pc till kraftfulla och kostsamma proffsmaskiner. Naturligtvis har vi tagit reda på hur bra de är som datorer, men också hur enkla och behändiga de är att hala upp och använda på samma sätt som en Ipad.

Hur är komforten? Hur bra är pekskärmen? Finns det några bra program, eller är det helt enkelt vanliga Windows med fingrarna?