Statusuppdatering – vad har hänt?
Det är här det händer. Statusraden är den mest centrala funktionen på Facebook. Det du skriver här visas för dina vänner i deras nyhetsflöde.


1. Statusrad
Här skriver du saker, till exempel något du funderar på, eller en förklaring till en länk du bifogat. Om du skriver tecknet @ (snabel-a) direkt följt av namnet på någon av dina Facebook-vänner så blir personens namn en länk, vilket också gör att den personen märker din uppdatering.

2. Foton
Här bifogar du foton från din hårddisk, eller ett som du tar med en webbkamera och publicerar direkt. Du kan även skapa ett helt album.

3. Filmklipp
Samma som för foton, men här delar du med dig av filmklipp. Antingen från din hårddisk eller något nytt du spelar in med webbkameran.

4. Evenemang
Ska du ha fest? Här kan du snabbt skapa en evenemangsbeskrivning och skicka ut till dina vänner.

5. Länk
Hittat något skojigt på nätet? Kopiera länken till sajten, klistra in den här och tryck Bifoga, så följer den med din statusuppdatering.

6. Övrigt
Under pilen döljer sig olika funktioner till dina installerade applikationer som du kan dela med dig av.

7. Sekretess
Välj här vilka som ska få se vad du skriver. Genom att välja anpassa kan du dölja uppdateringen för specifika personer eller listor med personer (läs mer om listor på nästa uppslag).

8. Publicera
När du har skrivit något du är nöjd med och kanske bifogat en länk eller foto, så trycker du på Dela. Då skickas din uppdatering ut på Facebook så att dina vänner ser den. Om du skulle ångra dig kan du alltid gå in under din profil, hålla musen över upp­dateringen
och välja Ta bort.