11 försiktiga tips för dig som vill vara lite hemlig

Dölj ditt privatliv från chefen
Genom att skapa olika listor för olika grupper av dina vänner kan du dölja viss information, exempelvis dina foton, för just den gruppen.

1. Klicka på Vänner i vänster­menyn på startsidan.

2. Välj Skapa en lista.

3. Ge listan ett namn, till exempel bekanta, chefer eller något annat som gör det lätt att hålla reda på listan. Bocka för de personer som ska ingå i listan och tryck Spara.

4. För att dölja visst, eller allt, innehåll på Facebook för personerna på just den här listan, gå in under Sekretessinställningar och följ guiden där.

Chatta ostört
Chatten är ett enkelt sätt att prata i realtid med dina Facebook-vänner. Men du kanske inte orkar prata med alla? Genom att skapa en lista (se guiden ovan) kan du visa dig som offline för dessa personer när du i själva verket är online. Öppna chatten och dra i reglagen för respektive lista med personer som du inte vill ska se att du är online.

Dölj det ointressanta
När du ser ett inlägg från en person eller applikation som du inte vill läsa mer så för du musen över inlägget. En ruta som det står Dölj på dyker upp. Tryck på den och tryck sedan Dölj igen, så kommer inlägg från den här personen eller applikationen inte att visas mer i ditt nyhetsflöde. Om du ångrar dig och vill visa inläggen igen går du in under redigeringsinställningar längst ned på startsidan.

Blockera dina (o)vänner
Du kan hindra en person från att över huvud taget kontakta dig på Facebook. Gå till Konto, Sekretess­inställningar, Blockeringslistor och skriv in personens namn.

Skydda din integritet
1. Klicka fram ­rullgardinsmenyn längst upp till höger på din startsida. Välj Sekretessinställningar.

2. Här på översiktsidan kommer du åt alla dina sekretessinställningar. Du får information om vem som ser vad, genom att klicka på fliken som har en grön bock i menyn till vänster. Om du trycker på Anpassa inställningar kan du ändra vem som ska få se vad.

Anpassa inställningarna
Du kan välja att information visas för Alla, Vänners vänner, Bara mina vänner eller Anpassad. Anpassad låter dig välja någon av Alla, Vänners vänner eller Bara mina vänner, med undantag för enstaka användare som du inte vill låta se informationen. Kanske vill du dölja information om din familj för din chef, eller dölja vem du är ihop med för din expojkvän? En del information vill du hålla borta för enstaka individer. Då väljer du Anpassad.

Vem kan se dina foton?
Fotoalbum har ingen generell inställning. Du bestämmer sekretessinställningar för varje album (mapp) du skapat på Facebook. Här är inställningarna ännu mer finmaskiga. Välj allt från att bara du själv till att hela världen kan se ett visst album. Gå in på din Profil, foton, sekretess­inställningar för album för att ändra inställningar för varje album.

Ställ in Kontaktinfomation
En del av tjusningen är ju att du vill kunna bli kontaktad av gamla kompisar som söker på ditt namn i Facebook. Därför väljer många inställningen Alla bredvid rubrikerna Lägg till mig som vän och
Skicka meddelande till mig. Blir du kontaktad av någon som du inte vill bli vän med är det bara att tacka nej. Du hittar inställningen under Konto, Sekretessinställningar, Allmän kataloginformation, Visa inställningar.

Appar och webbplatser
I den här kategorin kan du styra vad de så kallade Facebook-apparna (tilläggsprogram som exempelvis spelet Farmville) har tillgång till för information, ur sekretessynpunkt en viktig inställning. Klicka på Redigera inställningar, och bocka ur alla uppgifter du vill dölja.

Sökningar
Under Applikationer och webbplatser hittar du även inställningar för offentlig sökning. Tryck på Redigera inställningar. Med rutan ikryssad blir din profilinformation indexerbar av sökmotorer utanför Facebook. Det innebär att det går att hitta din Facebook-profil om någon söker på ditt namn i Google. Vill du slippa det tar du bort bocken i rutan. Det bara är information som du under Profilinställningar och Kontaktinformation ställt in som tillgänglig för Alla som blir sökbar.

Testa dina inställningar

Hos tjänsten Reclaime privacy kan du testa hur dina säkerhetsinställningar ser ut (engelska). Gå in på reclaimprivacy.org och dra den grå rutan med texten Scan for Privacy till bokmärkesfältet i din webbläsare. Gå in på Facebook och tryck på knappen i bokmärkesfältet.