Det har hänt oss alla någon gång – ett klick på Ja, en fil är borta för evigt och vi ångrar oss redan i samma ögonblick som vi klickar på musknappen. Om det nu bara handlade om att du flyttade filen till Papperskorgen är åtgärden enkel. Dubbelklicka på Papperskorgen, leta reda på filen och dubbelklicka för att återställa den.

Men om Papperskorgen tömts eller du valde att helt ta bort filen från början är det svårare att få tillbaka den – dock inte omöjligt. Det fungerar nämligen så att filen inte ens i det fallet raderas, utan filsystemet tar bara bort informationen om att den finns och platsen markeras som ledig. Så länge inget nytt sparas på samma plats på hårddisken finns alla data kvar.

Agera direkt!
Det viktigaste att tänka på i den här situationen är alltså att sluta använda hårddisken. Om du har en särskild disk eller partition för data är det här enkelt, men om Windows finns på samma disk kan du inte riktigt veta vad som händer – Windows skriver oavbrutet till system­disken.

Vill du vara helt säker i det läget, stänger du av datorn och flyttar disken som andradisk till en annan dator. Går inte det måste du chansa på att du klarar dig från att skriva över filen medan du räddar den. Gör jobbet snarast och håll tummarna.

Det finns gott om program för räddning av förlorade data. De fungerar förstås olika bra och de allra bästa kostar pengar.

Vi har valt ett gratis­program som oftast gör ett bra jobb. Recuva kommer från samma ställe som utmärkta och välkända disk­rensningsprogrammet Ccleaner. Programmet finns att ladda hem direkt från nätet är adressen www.piriform.com/recuva.

Steg för steg: Så får du tillbaka en raderad fil

1. INSTALLERA. Under installationen bör du välja Advanced för att installera programmet på en annan disk än där den ursprungliga filen finns. Bocka av Yahoo Toolbar om du vill slippa den.


2. VÄLJ FIL. Programmet startar med en så kallad trollkarl, som hjälper dig till rätta. Välj vilken typ av fil du vill återställa. Det gör att sökningen går fortare, men du kan också söka på allt. Att du också kan söka efter borttappad e-post är en extra liten bonus.


3. SÖK PÅ RÄTT PLATS. I nästa fönster väljer du var du vill leta. Om du inte har en aning om var filen fanns väljer du Jag är inte säker. Programmet letar då överallt. Snabbast går det om du anvisar en disk eller mapp.


4. GRÖNT ÄR SKÖNT. Efter att du klickat på Start börjar sökningen, som kan ta lång tid. Hittade filer presenteras i en lista. De grönmarkerade är i gott skick, medan de i rött inte går att rädda. Du kan markera en fil och få mer information på flikarna till höger.


5. ÅTERSTÄLL. Välj de filer du vill rädda genom att bocka för
dem och sedan klicka på knappen Återställ. Välj en plats för åter­ställningen. Filerna återskapas i den mapp du valt och du meddelas om det hela har lyckats.


6. BRA JOBBAT. Om du vill klara dig utan trollkarlen kan du välja bort den från början och kommer då direkt till sökfönstret, där du kan göra alla inställningar. Recuva fungerar bra och kan faktiskt hjälpa dig även om det gäller många filer eller en formaterad disk.
_____________________________________________________________

Radera på riktigt
När du här lärt dig hur enkelt det är att rädda en fil kanske du också inser att andra lätt kan komma åt filer som du faktiskt ville radera på riktigt och absolut inte visa för någon. Då kommer det omvända in – att säkert radera en fil så att den blir bortom all räddning.

Det finns naturligtvis program även för det och de arbetar genom att skriva över det där området på hårddisken där den aktuella filen var lagrad en eller flera gånger och med olika metoder. För vanligt skydd som inte behöver stå emot CIA och liknande proffs räcker det med ganska enkel överskrivning.

Vi har valt programmet Fileshredder, som du hittar på www.fileshredder.org. Efter installationen kan du lägga till filer eller mappar som ska tas bort för gott. Om du vill kan du justera inställningarna under Shredder Settings, men normalt är det bara att köra igång med ShredFilesNow.

Om du i stället vill gardera dig mot att någon återställer filer på din hårddisk som du redan har raderat använder du funktionen ShredFree Disk Space. Välj vilken diskenhet det gäller och starta raderingen. Nu skrivs alla delar av disken över, utom de som används, och det blir omöjligt att rädda några filer.


Bortom all räddning. Med Fileshredder kan du effektivt förstöra alla möjligheter att rädda en fil i efterhand.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 30 minuter.
Program: Recuva.

Det här behöver du:

Det här lär du dig:

  • Återställa nyligen raderade filer.
  • Hur du skriver över plats på hårddisken när du inte vill att filer ska kunna återställas.