I Windows 7 går det att sätta fast genvägar till program på Aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Därmed behövs verktygsfältet Snabbstart knappast längre.

Problemet är bara att du kanske har svårt att vänja dig vid att klicka på den lilla rektangeln längst ned till höger i Aktivitetsfältet för att få fram Skrivbordet. Eller så kanske du vill kunna skapa genvägar direkt till olika mappar utan att behöva gå omvägen via listan för Utforskaren.

Om du vill att Windows ska fungera som tidigare i dessa ­hänseenden får du lov att plocka fram verktygsfältet Snabbstart igen.


1. SKAPA VERKTYGSFÄLT. Eftersom verktygsfältet Snabbstart inte visas som standard i Windows 7 får vi helt enkelt ta och återskapa det. Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Verktygsfält, Nytt verktygsfält.


2. VÄLJ MAPP. Gå till din användarmapp och bläddra fram till AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer. Markera ­mappen Quick Launch och klicka på knappen Välj mapp så att dialogrutan stängs.


3. FLYTTA FÄLT. Se till att Aktivitetsfältet inte är låst och klicka och dra det till höger om verktygsfältet Quick Launch (så att Quick Launch hamnar bredvid Start-knappen). Högerklicka sedan i Quick Launch och se till att avmarkera alternativen Visa text och Visa rubrik.


4. RENT HUS. Eftersom du nu har det fullt fungerande verktygsfältet Snabbstart kan du se till att städa upp i Aktivitetsfältet genom att ta bort onödiga ikoner. Högerklicka på ikonerna och välj alternativet Ta bort det här programmet från Aktivitetsfältet.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Program: Windows 7.
Tid: 15 minuter.

Det här lär du dig:

  • Att få fram verktygsfältet Snabbstart så att du kan arbeta som ”vanligt” i Windows 7.