Microsoft kan stöta på stora problem med att bygga upp marknadsandelar för företagets kommande webbläsare, IE9. De användare som kan installera den nya webbläsaren består fortfarande av en minoritet då IE kräver Vista eller Windows 7.

Enligt flera analytiker kan Microsoft få problem att kapa åt sig kortsiktiga marknadsandelar med IE9, oavsett hur bra den nya webbläsaren är. Cirka två tredjedelar av världens Windowsdatorer kör fortfarande Windows XP, det gamla men fortfarande dominerade operativsystemet.

Ett av huvudskälen till varför Microsoft valde att slopa stödet för Windows XP i IE9 Beror på att företaget ville utnyttja processorkraften i nyare datorer. En av de nya funktionerna i IE9 är möjligheten att använda datorns hårdvara för att snabba upp visningen av webbsidor.

Bland annat saknar Windows XP stöd för grafikgränssnittet Direct2d som används av IE9.

– Microsoft kommer att få problem med tillväxten för IE9, i alla fall de fösta 12 till 18 månaderna efter att webbläsaren släppts. Räkna inte med någon dramatisk ökning vad gäller IEs marknadsandelar i första taget, säger Al Hilwa på analysföretaget IDC.

Förra månaden hade Windows XP en marknadsandel på 66,7 procent av alla Windowsdatorer i världen. Vista stod för 15,3 procent och Windows 7 stod för 17,4 procent av marknaden, visar siffror från analysföretaget Net Applications.

– Detta är en stor brist i strategin kring IE9. Det ger konkurrenterna en möjlighet att fortsätta ta andelar från IE, säger Ray Valdes på analysföretaget Gartner.

Microsoft har ännu inte uppgett när den färdiga versionen av IE9 kommer att släppas annat än att det sker någon gång under nästa år. Enligt spekulationer på webben kan det ske i april i samband med den årliga webbkonferensen Mix som tar plats den 12 april.

Mozillas kommande webbläsare, Firefox 4, kommer dock att erbjuda utnyttjande av datorns hårdvara även under Windows XP. Funktionen kommer dock att bli något begränsad jämfört med en dator som kör Vista eller Windows 7.

– Mozilla snabbar upp sin webbläsare även för användare av Windows XP, något som Microsoft säger att de inte kan göra. Om Mozilla kan göra det, varför kan inte Microsoft göra det, säger Mozillas teknikevangelist, Asa Dotzler.

Google har uppgett att den kommande webbläsaren, Chrome 7, även kommer att få stöd för hårdvaruacceleration under Windows XP.

IDG News