Alla som har yngre barn vet att det är näst intill omöjligt att hindra dem från att använda internet. Som föräldrar kan vi dock inte stå och kika över axeln hela tiden utan vi måste hitta andra sätt att skydda dem från visst innehåll på internet.

Här följer en lathund för stressade föräldrar som hjälper dig att hantera surfande barn.

  1. Utbilda barnet om farorna med internet. Allt är inte bara spel och chatt, utan det finns även saker att se upp med. Gör klart för barnet att allting som sägs och görs på internet kan lätt ses av alla. Den gamla uppmaningen ”prata inte med främlingar” är viktigare än någonsin på internet.
  2. Lär barnen vikten av att aldrig ge ut personliga uppgifter. Publicera exempelvis aldrig bilder som visar var de bor eller vilken skola de går i. Dessutom bör de aldrig ge ut adresser eller telefonnummer till någon annan än den närmaste vänskapskretsen.
  3. Lär barnet nätetikett och hur de bör uppföra sig på internet. Att säga saker bakom ett tangentbord bör jämföras med att prata med någon personligen. Det är allt för enkelt att barn tror det är ok att säga saker på internet som de inte skulle i närvaron av en viss person.
  4. Respektera barnets privatliv på internet, men gör klart för dem att du kan ta reda på vad de gör om du känner att det finns skäl till det.
  5. Rita upp ett enkelt kontrakt som ditt barn måste skriva under. Kontraktet bör i korta ord beskriva vilka aktiviteter som är accepterade och vilka som inte är det. Ett exempel på hur ett sådant kontrakt kan se ut hittar du här.

Tekniska hjälpmedel

Det finns även en uppsjö med program som ser till att vissa typer av webbplatser inte kan besökas av ditt barn. I Windows finns det vissa inställningar du kan göra för att begränsa internetanvändandet. Microsoft har även en guide här som visar hur du gör.

Windows inbyggda barnskydd är dock väldigt begränsat och är ganska krångligt att konfigurera och hålla koll på. Det finns istället program som är speciellt framtagna för att skydda barn på internet som exempelvis Net Nanny.

Net Nanny har vunnit många tester och anses vara ett av de bästa programmen för det här ändamålet. Tyvärr är det inte gratis och programmet är på engelska. Ditt barn behöver dock aldrig använda det utan det är du som förälder som installerar det och sedan ligger det i bakgrunden vakar över vilka aktiviteter som sker.

Net Nanny kostar 275 kronor per år då det kräver ett abonnemang för att hålla programmet uppdaterat.

Utbilda dig själv

För många föräldrar kan det kännas frustrerande att deras barn vet mer om internet och datorer än dem själva. Det är helt normalt och inte så förvånande med tanke på hur snabbt tekniken utvecklas.
Det finns dock både webbsidor och böcker som hjälper dig med att hantera barn på internet.

  • Sajten mjukvara.se har skrivit en bra guide i hur du själv kan sätta gränser i Windows XP och Vista.
  • Per Hellqvist på säkerhetsföretaget Symantec har tillsammans med Dag Öhrlund tillsammans skrivit boken Skydda ditt barn på internet. En enkel och lättläst bok som ger bra hjälp till villrådiga föräldrar.
  • BRIS har skapat en mycket bra och informativ webbplats som informerar föräldrar om både internet, mobiltelefoner, spel och annat som rör barn.

Läs även PC för Allas guide: Så enkelt kollar du vad din tonåring gör på nätet