Det är dags att bygga på ­nät­verkskunskaperna från avsnitt 1 i vår skola. Nu handlar det om att admini­strera sitt nätverk och använda det till nyttiga saker som säkerhetskopiering, strömmande media och delning av data.

Vi tänker oss ett familje­nätverk som har en stationär dator med stor hårddisk, där familjen lagrar bilder, musik och annat digitalt godis. Den här datorn står på för det mesta, även när den inte används, och fungerar då lite som en server. Det finns också en ­bärbar dator
som mamma eller pappa ­brukar använda när de vill jobba eller bara slösurfa i ­soffan, i sängen eller vid ­köksbordet. Och så är det ­dotterns bärbara som mest står i hennes rum.

Alla datorerna kör Windows 7 och är därför medlemmar i samma hemgrupp. Det här är det ojämförligt smidigaste och enklaste sättet att dela data och komma åt varandras datorer. Om det finns äldre operativsystem som Windows XP eller Windows Vista med i nätverket blir det betydligt krångligare, men båda delarna beskrevs i föregående avsnitt.

1. DELA UPP EN MAPP
I en hemgrupp kan alla se allt som finns lagrat i mappen Delat på de olika datorerna. Det är alltså bara att se till att allting som ska vara öppet mellan gruppmedlemmarna sparas i denna mapp. Du kan också superenkelt dela ut precis vilken mapp du vill – det är bara att högerklicka, välja Dela med och sedan Hemgrupp. De två alternativen Läsa och Läsa/Skriva avser givetvis om du vill låta andra ändra filerna i din dator.

För att få grundläggande information om ditt nätverk och göra ändringar av anslutningar och avancerade delningsinställningar är Nätverks- och delningscenter den givna platsen i Windows Vista och Windows 7. Du hittar det via Kontrollpanelen och kan där skapa anslutningar, välja hemgrupp, felsöka problem och göra en del ändringar. Där finns också en användbar karta över datorerna i nätverket. Valet Välj hemgrupp och delningsalternativ ger tillgång alla inställningar du kan behöva för hemgruppen. Där går det också att visa eller ändra lösenordet.

Det är också viktigt att tänka på att i ett hemmanätverk finns ingen central nätverksadministration på samma sätt som i ett företagsnätverk. Varje dator svarar för sin plats i nätverket och sina inställningar utan att påverka de övriga.

Någon lika effektiv plats för nätverkshantering finns inte i Windows XP, där du får hålla till godo med mappen Nätverksanslutningar. Därifrån går de flesta inställningar att nå. Men det här med nätverk var avgjort mycket knepigare på Windows XP-tiden. Om du inte har bytt till Windows 7 än kommer du att bli positivt överraskad när du gör det.


Baggis. Att dela ut en mapp är världens enklaste sak i ­Windows 7.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

 • Ett installerat nätverk (se del 1 i nätverksskolan )
 • Minst två datorer med Windows XP/Vista/7.
 • Programmet Fbackup (finns på www.fbackup.com).

Det här lär du dig:

 • Att hantera nätverket.
 • Använda hemgrupper.
 • Dela mappar och filer.
 • Säkerhetskopiera.
 • Använda offlinefiler.
 • Hur du strömmar media.
 • Del 1: Installera ditt nätverk. Så kopplar du in din router, delar filer och prylar samt hur du skyddar dig mot obehörigt intrång. (Här hittar du del 1.)
 • Del 2: Så tar du kontroll över ditt nätverk. Du lär dig att fördela rättigheter, säkerhetskopiera och administrera. ((Skolan här intill.)
 • Del 3: Öppna upp nätverket mot världen. I del tre lär du dig hur du kommer åt innehållet på datorn från distans. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)