2. SÅ SKAPAR DU ETT GÄSTKONTO
När släkt och vänner är på besök vill de kanske låna nätverket för sin egen dator. Det är enkelt – eftersom de förmodligen ansluter trådlöst är det bara att ge dem lösen­ordet till den trådlösa routern. Då kan de omedelbart surfa på internet.

Vill du också låta dem bläddra fritt i era bilder, musik och filmer är det lika enkelt, meddela bara lösenordet till hemgruppen. Dock kanske ni inte är fullt så villiga att dela med er av alla familjens ­hemligheter. Skapa då en särskild mapp för ändamålet, förslagsvis på den stationära datorn. Högerklicka på mappen och välj Dela med, samt sedan Välj personer. Klicka på den lilla pilen i översta fältet och markera Everyone eller Alla. Klicka på Lägg till. Om du vill kan du sedan ändra från Läsa till Läsa/Skriva om du vill ge alla den rättigheten i mappen. Klicka därefter på Dela.


Dela med dig. Du kan dela ut en mapp så att alla ­kommer åt den, men inte kan ändra filerna.

Nu kan alla leta upp den ­aktuella mappen via Nätverk i Utforskaren. Placera allt material som ni vill göra tillgängligt i ­undermappar.

Den senare metoden är också den som måste användas om gästdatorn kör något annat operativ­system än Windows 7. Men i det fallet krävs också att besökaren kan logga in. Öppna Användarkonton i Kontrollpanelen och klicka på Hantera ett annat konto. Klicka på kontot Guest (eller Gäst) och välj Aktivera.


Bjud in. Aktivera gästkontot eller skapa ett ­särskilt standardkonto om datorer med något annat än Windows 7 behöver kunna logga in.

Om även värddatorn kör ­Windows XP/Vista fungerar det ungefär likadant. Aktivera gästkontot och välj sedan ut en mapp. Höger­klicka och dela ut mappen till alla användare. Bli inte förvånad om det är svårt att ansluta – de äldre systemen krånglar ofta när det gäller nätverk. Att använda sökfunktionen och leta efter aktuellt datornamn kan hjälpa till att hitta den.

Det krävs alltid att gästdatorn kan logga in. Fungerar det inte med gästkontot, prova att skapa ett särskilt konto för ändamålet.


Dela ut. Även i Windows XP går det att dela ut mappar.

3. GÄSTKONTO PÅ ANNAT VIS
Kanske är det så att mormor inte har med sig någon egen dator när hon kommer på besök, men du vill ändå ge henne möjlighet att bläddra i sommarens bilder? Det här ordnar du utan risk att hon råkar komma åt eller skada något annat.

Det går att ­aktivera gästkontot enligt ovan på någon dator i nätverket, men det här kontot är tyvärr extremt begränsat och kan inte vara med i hemgruppen eller komma åt nätverket. Du måste i så fall se till att alla filer som gästen ska kunna titta på finns i mappen Delat under Användare på den aktuella datorn.

Smidigare är att skapa ett nytt användarkonto på datorn och ge det kontotypen Standard (går inte i Windows XP). Låt sedan detta konto vara med i hemgruppen, alternativt få tillgång till gäst­mappen enligt ovan.


Eget gästkonto. De gäster som ska ha ­behörighet till någon av familjens datorer kan få ett eget konto.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

 • Ett installerat nätverk (se del 1 i nätverksskolan )
 • Minst två datorer med Windows XP/Vista/7.
 • Programmet Fbackup (finns på www.fbackup.com).

Det här lär du dig:

 • Att hantera nätverket.
 • Använda hemgrupper.
 • Dela mappar och filer.
 • Säkerhetskopiera.
 • Använda offlinefiler.
 • Hur du strömmar media.
 • Del 1: Installera ditt nätverk. Så kopplar du in din router, delar filer och prylar samt hur du skyddar dig mot obehörigt intrång. (Här hittar du del 1.)
 • Del 2: Så tar du kontroll över ditt nätverk. Du lär dig att fördela rättigheter, säkerhetskopiera och administrera. ((Skolan här intill.)
 • Del 3: Öppna upp nätverket mot världen. I del tre lär du dig hur du kommer åt innehållet på datorn från distans. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)