4. BÄTTRE SÄKERHETSKOPIOR
En av poängerna med ett nätverk är att det är enkelt att sköta den viktiga säkerhetskopieringen. Den kan göras med automatik och de viktiga filerna sparas på en annan dator eller en nätverksdisk/nas. Men tänk på att det inte skyddar mot brand och inbrott, så någon säkerhetskopia som lagras på annan plats behövs också.

I vårt tänkta nätverk är det lämpligt att spara kopior från de bärbara datorerna på den stationära. Denna backup kan sedan kopieras till någon av de andra, eller ännu hellre till en extern disk som förvaras utanför bostaden.


Korkat. I ett avseende är Windows 7 en nedgradering från Windows Vista. Det inringade valet att spara i ett nätverk finns nämligen inte i Home Premium.

I Windows Vista och Windows 7 finns en utmärkt inbyggd säkerhetskopiering. Tyvärr är det så korkat bestämt att det inte går
att säkerhetskopiera till nätverket med den vanliga Home-versionen av Windows 7. Men om du kör Windows 7 Ultimate eller Windows Vista har du det bra förspänt. Välj Säkerhetskopiering och återställning i Kontrollpanelen. Klicka på Konfigurera säkerhets­kopiering (Säkerhetskopiera filer i ­Windows Vista) och kör vidare därifrån.

Ni andra, och ni som kör ­Windows XP, är tyvärr hänvisade till något externt program. Här använder vi det behändiga gratisprogrammet Fbackup (finns på www.fbackup.com).


Bättre. I programmet Fbackup går det utmärkt att spara i nätverk. Välj bara önskad nätverksmapp.

Installera och starta programmet. Klicka på Backup i det första fönstret och sedan på Ny. Ge säkerhetskopian ett namn, välj Nätverk och bläddra fram lämplig nätverksmapp. Ange användarnamn och lösenord om det behövs och klicka på Nästa. Använd Lägg till-knapparna för att lägga till mappar och filer som ska säkerhetskopieras.


Bestäm dig. Lägg till mappar och filer som du vill rädda undan till en säkerhetskopia.

När du valt alla viktiga data går du vidare och väljer om du vill att säkerhetskopian ska krypteras. I följande fönster ser du till att undvika manuell kopiering. Välj i stället ett schema för att vara säker på att säkerhetskopieringen blir gjord.


Schemalägg. Missa inte att göra säkerhetskopieringen automatisk vid en bestämd tidpunkt!

Spara sedan och du är nästan klar. Allt som återstår är att gå in under Verktyg/Alternativ och vid Startup välja att programmet ska starta med Windows. Din auto­matiska säkerhetskopiering sköter nu sig själv. Men se till att kolla ibland att du verkligen har med alla viktiga mappar och filer.

SÄKERHETSKOPIERA MED NAS
Om du eller vår tänkta familj också har en nätverksdisk, även kallad nas (förkortningen står för network attached storage), finns det också andra möjligheter till säkerhetskopiering. En nas är enkelt uttryckt en hårddisk som är direkt ansluten till nätverket, utan dator. I dess simplaste form är det inte mer än så, men det finns också alla möjliga olika varianter med alla tänkbara funktioner.

Den stora fördelen är att den alltid är påslagen och kan göras åtkomlig för alla datorer. Den lämpar sig därför väl för säkerhetskopiering, dock med samma brasklapp som ovan – den kan bli stulen eller brinna upp.

Du kan använda precis samma program och metodik som i föregående steg, men chansen är stor att din nätverksdisk har ett eget program som är anpassat för den och därför lämpar sig bättre. Det här varierar från fabrikat till fabrikat, men ta en titt i instruktionerna – troligtvis finns där något användbart för att automatisera din säkerhetskopiering eller hålla filer synkroniserade mellan datorer och nätverksdisk.

Med en nas i nätverket ­behöver heller inte gemensamma data som bilder och filmer lagras på hårddisken i en av datorerna. Nätverksdisken lämpar sig mycket bättre för detta.

Utnyttja din nas. Med en nas i nätverket finns utökade möjligheter, både för lagring och säkerhets­kopiering.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

 • Ett installerat nätverk (se del 1 i nätverksskolan )
 • Minst två datorer med Windows XP/Vista/7.
 • Programmet Fbackup (finns på www.fbackup.com).

Det här lär du dig:

 • Att hantera nätverket.
 • Använda hemgrupper.
 • Dela mappar och filer.
 • Säkerhetskopiera.
 • Använda offlinefiler.
 • Hur du strömmar media.
 • Del 1: Installera ditt nätverk. Så kopplar du in din router, delar filer och prylar samt hur du skyddar dig mot obehörigt intrång. (Här hittar du del 1.)
 • Del 2: Så tar du kontroll över ditt nätverk. Du lär dig att fördela rättigheter, säkerhetskopiera och administrera. ((Skolan här intill.)
 • Del 3: Öppna upp nätverket mot världen. I del tre lär du dig hur du kommer åt innehållet på datorn från distans. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)