Den brittiska forskaren Tim Berners-Lee anses av många vara den person som uppfann den teknik som ligger till grund för dagens internet. Under en konferens om webbteknik i London nyligen uttalade han sig i starka ordalag om den senaste tidens internetlagar som godkänts i flera länder.

I sitt tal refererade Tim Berners-Lee bland annat till en fransk lag som kommer att träda i kraft i år och som gör det möjligt för myndigheter att stänga av internetuppkopplingen hos personer som anklagats för att ha laddat ned upphovsrättsskyddat material. Även Storbritannien antog en liknande lag i april i år.

– Om en fransk familj kan fråntas rättigheten till internet under ett år på grund av att deras barn laddar ned saker som vissa företag anser fel, då tycker jag att bestraffningen är helt fel, säger Tim Berners-Lee.

Han säger också att internet har blivit en sådan central del av våra liv att en avstängning från internet kan innebära stora problem.

– Jag vill fortsätta att använda internet. Skulle det bli avstängt av någon anledning skulle mitt sociala liv splittras. För andra människor kan det påverka exempelvis tillgången till medicinsk information, säger Tim Berners-Lee.