En regnig julikväll ringlade sig en kö utmed Kungsgatan i Stockholm. Det är försäljningspremiär för Iphone 4 en minut över midnatt, och de mest entusiastiska kunderna har spenderat timmar huttrande under paraplyer och regnrockar.
– Kön började växa ungefär klockan tio på kvällen. Som mest var där ungefär fyra eller fem hundra personer, säger Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på The Phone House i Sverige.
Man skulle kunna tro att det bara är ett bevis på vissa Apple-fanatikers hängivenhet, men faktum är att hela Sverige har drabbats av smartphone-feber. I år har den smarta telefonen gått från något som proffs och prylnördar ägnade sig åt till något som varenda kotte verkar vilja ha. Fortsatt tuffa tider efter finanskrisen verkar inte avskräcka.
Dramatisk ökning
– Under de första månaderna i år ökade andelen smartphones från 20 till 50 procent. Bland dessa dominerar Iphone och Android-telefonerna från Sony Ericsson, HTC och Samsung, säger Jonny Malmlöf.
Kunderna verkar veta vad de är ute efter. Enligt honom är folk antingen specifikt ute efter en Iphone, eller så vet man att det är Android man vill ha. Övriga plattformar som Symbian och Windows Phone är inte lika efterfrågade bland privatpersoner.
Den snabba utvecklingen bekräftas av David Larsson, analytiker på IT-research.
– Under första kvartalet 2010 såg vi hur försäljningen av smartphones ökade med 244 procent. Andelen av de sålda mobiltelefonerna som var smartphones var rekordhög, 31 procent av totalen. Apple och HTC var de tillverkare som ökade försäljningen mest, men även Sony Ericssons Xperia-serie går mycket bra, säger David Larsson.
Iphone banade vägen
Smartphone-explosionen har flera orsaker. Dels har företag börjat titta på det här med mobilen som en it-fråga, och det köps in funktionsrika lurar på bred front. Många som annars inte skulle komma på tanken att köpa en smartphone kommer i kontakt med den via jobbet. Men för de flesta handlar det helt enkelt om att tiden var mogen för andra kunder än entusiasterna.
– Apple har dragit marknaden åt det här hållet. De visade vad som kunde göras med ny design och med ett stort bibliotek med bra applikationer, och konkurrerande plattformar har tagit efter samma succékoncept. Nu börjar nyttan med en smartphone att bli påtaglig för allt fler som inte tänkt tanken tidigare, säger David Larsson.
Stor variation
Vi har testat åtta av årets mest efterfrågade smartphones. Därtill har vi samlat en diger lista med lurar som testats och säljs i skrivande stund. Vi kan konstatera att en smartphone kan se ut på väldigt olika sätt och kosta olika mycket.
I ena änden har vi snabba, lyxiga lurar med stor pekskärm och prislappar på upp runt åtta tusen. I andra änden en minimal, smart budgetlur med krympt skärm och mer än tre gånger så lågt pris.
Tiden har aldrig varit bättre och valmöjligheterna större för att slå till.
Innehållsförteckning
Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.
Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.