Iphone 3GS hänger med än

När Apple Iphone först dök upp liknade den ingenting annat. Snygg, snabb, strömlinjeformad, och med en för tiden högupplöst multitouchskärm. Framför allt var det ett genomtänkt gränssnitt och en inbyggd programbutik med mängder av mervärde som gjorde den till en jättesuccé.

Nu har det gått ett par år, och Apple har hunnit med två uppgraderingar av originalet, som ser ut att fortsätta säljas parallellt med nya Iphone 4. Det har mest handlat om justeringar för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Processorn är snabbare, 3g-kapacitet har tillkommit, och kameran har blivit bättre. Iphone 3GS ligger ändå efter konkurrenterna på flera punkter. Främst är det skärmen som börjar kännas utdaterad. Iphone 4 får den att se rent antik ut i jämförelse, och flera av de billigare konkurrenterna har betydligt bättre skärm.

Den stora fördelen stavas fortfarande App Store. Apple har det bästa programutbudet, och det höjer värdet på Iphone 3GS rejält. Vi vet dock inte om det riktigt ursäktar det höga priset, i skrivande stund runt sju tusenlappar. Med en rejäl prisdumpning kan den dock leva länge till.

+ Bra gränssnitt, bra webbläsare, programutbudet.
- Gammal skärm, halvdan kamera, dyr.Lyxig Iphone 4 med superskärm

Iphone 4 är den första verkligen nya Iphone-modellen sedan originalet kom för två år sedan. Den har nytt skal, nya tekniska funktioner och en ny generation av operativsystemet. Formen är kantigare, själva luren tyngre och inte lika bekväm att hålla i som föregångaren.

Å andra sidan är den tunnare, bara nio millimeter, och byggd av mer stryktåligt material. Kameran är klart bättre, nu med fem megapixlar och led-blixt, och Iphone 4 har också liten vga-kamera fram för videosamtal. Är du ansluten till ett wlan så kopplas du smart nog om till det i stället, och får bättre bandbredd och bildkvalitet (dock bara till andra Iphone 4).

Utropstecknet är skärmen, en 3,5 tums ipa-panel med hela 640 x 960 bildpunkter. Det ger en upplösning på 360 dpi, vilket gör att vi inte ser individuella pixlar ens på nära håll. Webbsidor, e-böcker och foton blir en mycket behaglig upplevelse.
Det har pratats mycket i förväg om ett antennproblem, och felet går visserligen att upprepa, men bara när vi medvetet försöker, och om signalen där vi står är svag. Utfallet blir även då bara aningen sämre mottagning. Så vi kan inte ge några större minustecken för det. Vore det inte för det hutlösa priset så skulle det här vara det mest självklara valet för alla smartphonesugna just nu.

+ Fantastisk skärm, tunnaste smartphonen, många program.
- Mycket dyr, något tung.


Skönt kompakt HD Mini

Telefoner med Windows Phone-systemet har inte stått högt på önskelistorna på senare tiden, trots friska satsningar förra året från Microsoft på både nytt gränssnitt och ett försök till inbyggd programbutik. Det är lite synd, för det finns en hel del riktigt bra telefoner med Microsofts operativ. HTC HD Mini hör definitivt till dessa. Det är en skönt kompakt och lättviktig sak med 3,2 tums skärm, kamera på fem megapixel och bland annat inbyggd radio. Skärmen är på 320 x 480 pixlar. Det ser rätt bra ut ändå, skärmens mått är små och du får därmed hyfsad punkttäthet. Det som blir lidande är översikten.

HTC har fräschat upp HD Mini med Windows-versionen av sitt skal Sense. Det är snyggt och lättnavigerat, och du får många bra funktioner på köpet, men har inte samma elegans och anpassningsmöjligheter som på en Android.
Nackdelen med HD Mini är just Windows. Det är egentligen ingen dålig plattform, det ingår det många bra program från början, men i konkurrensen med Android-lurar och Iphone ligger den hästlängder efter i gränssnitt, flexibilitet, och framförallt snabb tillgång till fler program. Det finns i och för sig mängder av program som kan letas upp på webben och installeras manuellt, men Microsoft Marketplace är en öken, med bara en handfull appar. Fuskar du och anger att du är amerikan så ökar utbudet en del, men det är fortfarande skralt.

+ HTC Sense, låg vikt.
- Dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.


Prisvärt flaggskepp från HTC

HTC Desire släpptes i våras och blev snabbt höjd till skyarna som Iphone-dödaren nummer ett. Det är inte utan orsak. Desire är en grymt välbyggd lur med lyxkänsla, pigg prestanda, högklassig oled-skärm med multitouch och senaste Android (2.2 efter en uppgradering du gör enkelt själv i telefonen) uppiffat med snygga och smidiga gränssnittet HTC Sense.

Tekniskt sett har Iphone 4 återtagit ledartröjan, men Desire är bara en något enklare smartphone, fast till ett betydligt lägre pris. Skärmen på 480 x 800 bildpunkter ger en nästan klockren bildkvalitet, men pixlar och raster går att urskilja. Den är också med sin rundade form och lätt tillbockade design i ena änden tjockare än både Iphone och de flesta konkurrenterna utan utskjutbart tangentbord.

Näst efter Iphonens App Store är Android Market den bästa programbutiken i en smartphone. Här finns mängder av nedladdningar, från kraftfulla nyttoprogram till småspel och ploj-appar som gör vardagen roligare. Medföljande programutbudet är även det bra. Android är skapat av Google, och den som har Gmail och även använder Googles kalender har många bra funktioner att utforska.

+ Snabb, välbyggd, bra skärm.
- Något tung och tjock.


Fakta

Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.

Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.