Nokias minsting tappar mark

Bland billiga lurar är Nokia fortfarande en av de största, men på smartphonesidan har man drabbats av samma åkomma som Microsoft. Kunderna väljer Android eller Iphone, medan Nokia kör vidare med Symbian.

N97 Mini är en kompakt variant av den dyrare N97, och allt som allt en mycket trevligare telefon. Snyggt koppartonad är den, med bra grepp och elegant utfällbart tangentbord. Svenska tecken nås via en shift-knapp, och det går snabbt att lära sig skriva på det. Du får tillgång till en riktigt bra gps-navigator, musiktjänsten Nokia Music Store vilken har ett hyggligt utbud, samt Nokias programbutik Ovi, där en hel del bra program och spel finns, tyvärr ofta rätt dyra.
På minussidan kan vi räkna en oerhört bökig hantering av wi-fi, omständlig navigering för att nå installerade program, och vissa prestandaproblem, framför allt med strömmad video. Främst är det själva gränssnittet som irriterar. Jämfört med konkurrenterna känns det trångt, stelt och tråkigt. Version 3 av Symbian är på väg, så vi får se om Nokia lyckas tända liv i sitt smartphonesegment då.

+ Bra tangentbord, bra för musik.
- Föråldrat operativsystem, bitvis långsam och omständlig, ingen multitouch.


Galaxy i mina braxer!

Samsungs senaste topptelefon är Galaxy S, en tunn men bred lur med en oled-skärm på hela fyra tum. Upplösningen är den samma som hos HTC Desire, 480 x 800 bildpunkter, men eftersom skärmen är större så ser text och bilder mer grovkorniga ut. Å andra sidan får du lite lättare att till exempel använda tangentbordet på skärmen om man har större fingrar. Den är också förhållandevis ljusstark.

Galaxy S kör Android 2.1 och i skrivande stund finns ingen uppdatering till 2.2. Skillnaderna är dock inte stora. Samsung har inget eget gränssnittsskal till telefonen, utan det är Androids egna som gäller, vilket inte är så illa. Tyvärr innebär det också ett lite osmartare tangentbord som det är bökigt att nå siffror och specialtecken på. Samsung slänger också med en handfull så kallade widgets, mini-appar som man placerar på skrivbordet. Andra kul funktioner är att Galaxy S är dlna-kompatibel, och att den har en hörlursutgång som också dubblerar som analog tv-utgång.

Det är mest smådetaljer som skulle kunna bli bättre, och mycket kan fixas genom att ladda ner en och annan app. Det här är en på alla sätt högklassig smartphone med stora möjligheter.

+ Stor skärm, bra prestanda, tunn och lätt.
- Tangentbordet kunde vara bättre.


Samsung med Windows helt okej

Samsung i8000 Omnia II är vår andra smartphone i testet med Windows Phone som operativsystem, och ett bevis på att Windows inte behöver vara stelt och trist. Även här har tillverkaren förbättrat gränssnittet med ett eget skal. Samsungs Touchwiz är ett ikon- och widgetbaserat gränssnitt precis som Android, och här har du till och med ännu större möjlighet att fritt placera ut ikoner och funktioner och möblera om. Det hela är dock lite tungrott och även om telefonen är snabb (vi har inga problem med tunga webbsidor, videouppspelning och liknande) så går själva navigationen i gränssnittet lite långsamt.

Telefonen har precis som Galaxy S tv-utgång och är dlna-kompatibel. Så du kan till exempel använda den som mediespelare i ditt lokala nätverk och visa strömmad video på teven. Du får många bra program förinstallerade, till exempel gps-navigation modell bättre och ett par riktigt roliga spel.

Samsung bevisar verkligen att det inte är något egentligt fel på Windows Phone som plattform även för privatanvändare. Det behövs bara ett skal som gör att det känns fräscht och bättre app-utbud för att det ska lossna för Microsoft. Hur ”bara” det sistnämnda är kan man ju förstås diskutera.

+ Bra gränssnitt, många funktioner.
- Tidvis seg, dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.


Mini Pro för bästa kompisarna

Sony Ericssons två mini-smartphones Xperia X10 Mini och Mini Pro har blivit en succé. Dels för Sony Ericsson, vars stora Xperia-modeller inte har levt upp till förväntningarna. Dels för Android, då de bevisar att plattformen fungerar utmärkt även i det här superkompakta formatet.

Xperia X10 Mini Pro är en ruggigt kompakt liten sak, med 2,5 tum stor skärm och låg upplösning, bara 240 x 320. Det gör att bilder, webb och film inte direkt blir njutbara på den, och prestanda är inte i topp för mer prestandakrävande funktioner, som strömning av Youtube-klipp. Vi har också vissa problem med att hålla en wi-fi-anslutning öppen kontinuerligt, vilket irriterar en del.

Men det den är bra på är den riktigt bra på. För sms, mejl och sociala medier som Facebook och chatt är det här en grym liten följeslagare, inte minst på grund av smarta program som samlar och presenterar informationen på ett bra sätt. Sony Ericssons egna gränssnitt är perfekt för snabb navigering på den lilla skärmen, och tangentbordet är ett av de bästa någonsin på en smartphone, trots att det är rätt så litet.

Den lilla skärmen och det faktum att det är gamla Android 1.5 i botten gör att en del appar inte fungerar. De flesta går dock att köra, även om det kan se lite trångt ut på skärmen ibland.

+ Liten och kompakt, utmärkt tangentbord, bra pris.
- Måttliga prestanda, trång skärm.

Fakta

Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.

Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.