Glöm inte ditt surfabonnemang!

Datatrafik i en smartphone kan bli otroligt dyrt om du inte tänker dig för.
Ska du på allvar utnyttja en smartphones funktioner måste du kunna tanka mobila data. Du vill kunna läsa mejl, kolla in dina favorit-webbsidor, ladda upp bilder på Facebook, skicka iväg ett blogg-inlägg, kolla in ett och annat filmklipp, köra Spotify och ladda hem program och spel.

Datatrafik i en mobil kan vara vansinnigt dyrt, upp till 15 kronor per megabyte. Och i en smartphone på ett 3g-nät är en megabyte nästan ingenting.

Men det finns en bra lösning: mobilsurf-abonnemang.
– De flesta som köper en smartphone väljer också till ett surfpaket till abonnemanget. Det är också något som våra säljare rekommenderar när du tecknar ett abonnemang, säger Jonny Malmlöf på The Phone House.

Fast pris ett måste
Det handlar om erbjudanden från operatörerna för fast pris på mobilsurf. Det finns flera olika alternativ från de flesta operatörer, antingen abonnemang där detta ingår, eller som tilläggstjänst. Du betalar då en fast summa och kan surfa, mejla och tanka fritt utan att behöva bekymra dig om datamängden.

Åtminstone till en viss gräns. De flesta abonnemang med mobilsurf har en övre gräns för datamängden per månad beroende på hur mycket du är beredd att betala. Sedan stryper operatören bandbredden, eller går i vissa fall tillbaka till megabytetaxa.

Om allt du gör är att mejla, kolla in Facebook och läsa en och annan webbsida så bör 0,5 eller 1 GB/månad räcka. Men kolla för säkerhets skull vad din operatör gör om du överstiget det. 1 GB mobilsurf hos Telia och Tele2 kostar till exempel 69 kr/månad.
Är du mer aktiv och kollar på filmklipp, laddar hem musik och program, lyssnar på webbradio och besöker tyngre webbsidor kan det behövas mer. 5 GB kostar 196 kr/mån hos Telia och 129 kr/mån på Tele2. Ett annat exempel är Telenor, som inte har någon gräns för datamängden, men där du betalar olika för olika bandbredd.

Fakta

Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.

Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.