4 stora plattformar för smartphone

Android
Snabbast växande plattformen på senare år. Kom ikapp Iphone och konkurrerade ut både Symbian och Windows Phone utan ansträngning. Det finns Android-telefoner från de flesta stora tillverkarna, utom Apple och Nokia. Som operativ är det relativt snabbt och anpassningsbart. En stor del av succén beror på det stora utbudet av program som kan laddas ner via butiken Marketplace. Tyvärr finns ännu inte möjligheten att köpa appar direkt i butiken i Sverige.

Iphone
Apples storsatsning på mobilmarknaden satte tonen för hur en smartphone ska se ut och vad den ska kunna göra. Det gäller även operativsystemet. Fingerpekanpassade menyer, multitouch och anpassningsbara ikonfält har konkurrenterna försökt ta efter, och kopplingen till mediebutiken Itunes och programbutiken App Store placerade Iphone hästlängder före konkurrensen i ett par års tid. Men, bara Apples egna lurar kör plattformen, och det höga priset kan avskräcka en hel del köpare.

Symbian
Före Iphone och Android stod plattformskriget för smartphone mellan Symbian och Windows Mobile. Symbian var valet för både Sony Ericsson och Nokia. Det är egentligen flera plattformar med samma kodkärna. Program till Nokias Symbian-lurar med gränssnittet Series 60 fungerar inte till exempelvis Sony Ericssons Symbian-telefoner med gränssnittet UIQ, trots att de bygger på väldigt snarlika kärnor. Just nu jobbas det på en ny version av Symbian. Det kan komma lurar redan i år, som bland annat utlovar multitouchstöd i ett omarbetat gränssnitt.

Windows Phone
Windows Phone (före detta Windows Mobile) var från början ett handdator-operativ som till slut fick telefonfunktioner. Windows Phone passar bra för företagsanvändare, bland annat med extra bra kopplingar till Exchange-server för jobbmejl. Den erbjuder mindre för privatanvändare, och trots ambitiös satsning uteblir framgångarna. Nu satsar Microsoft på Windows 7 Phone, som ska få helt nytt gränssnitt och vara mycket mer konsumentanpassat. Microsoft har utlovat släpp till årsskiftet.

… och fyra mindre alternativ

Bada
Samsungs nya operativsystem är tänkt för enklare och billigare smartphones. I dag finns det en, som dock varken är enkel eller billig, GT-S8500 Wave.

Blackberry
Rims affärstelefoner är mycket populära i USA och Kanada, men sällsynta här i Sverige. De är mest inriktade på företag och har ett eget system för e-post, kalender och kontakter.

Maemo
Linuxbaserat operativ från Nokia. Finns än så länge bara i kraftfulla Nokia N900. Framtiden får utvisa om det är Maemo eller Symbian 3 som blir Nokias huvudplattform.

Web OS
Palm har slutat säljas i Sverige, men HP köpte nyss upp dem och säger sig vilja släppa produkter med Palms system Web OS. Kanske får vi se dem i Sverige i framtiden?

Fakta

Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.

Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.