Visst går det att använda internettjänster som Google Maps, Eniro.se och Hitta.se för att se sitt hem från ovan. Men bilden är inte alltid uppdaterad och saknar ofta detaljer. En bättre lösning är att själv ta bilden, men de flesta saknar som bekant tillgång till egna helikoptrar och flygplan.

”Det måste finnas ett bättre sätt att ta sitt eget flygfoto” tyckte vi på redaktionen och gav vår egen fixarredaktör Christoffer Orre uppdraget.

När han presenterade sin lösning lät han som Sickan i Jönssonligan. Han förklarade nämligen att han behövde två ballonger, en tub helium, två linor och en liten kamera ...

Utrustade med allt det här skred han till verket. Och vi följde förstås med!

STEG 1:
Därför väljer vi Iphone

För att plåta huset från ovan kommer vi att skicka upp en kamera ett 20-tal meter upp i luften. Det här blir möjligt med hjälp av två stora ballonger fyllda med helium fästa i en säker lina.

Vi valde att använda kamera­funktionen i en Iphone 3GS, eftersom vi hade ganska speciella krav. Först och främst ville vi ha så låg vikt som möjligt på kameran för att ballongen skulle orka lyfta den. Det var också viktigt att kameran hade så kallad intervalltagning, det vill säga tids­inställd bildtagning med ett visst mellanrum mellan exponeringarna.

Det visade sig att i stort sett ingen av de digitala kompakt­kameror som finns i produktion i dag hade denna funktion. Därför föll vårt val istället på en Iphone 3GS tillsammans med Itimelapse, som är ett program för intervall­fotografering.

3-megapixelskameran hos en Iphone 3GS kan tyvärr inte mäta
sig med en kompaktkamera när det gäller bildkvalitet. Däremot kommer den ändå att ­fungera bra för denna fotosession, som är mer av ett experiment än en regelrätt kvalitetsfotografering.

Vårt val. Vi använder en Iphone 3GS för ­fotograferingen.

Sida 1 / 7

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid:
En dag.

Det här behöver du:

  • Två stora ballonger, cirka 80 centimeter i diameter. Vi använde två vita latexballonger tillverkade av Pioneer från butiken Bacala (www.ballonger.nu). De kostade 50 kronor styck.
  • En Iphone 3GS med programmet Itimelapse eller annan lättviktig kamera med intervalltagning. Iphone 3GS kostar cirka 7 000 kronor och Itimelapse 3 dollar (cirka 25 kronor). www.apple.se
  • Minst 2,5 liter komprimerat helium. Vi hyrde två helium­flaskor som innehöll sammanlagt fem liter komprimerat helium från Bacala (www.ballonger.nu). Priset landade på cirka 1 000 kronor.
  • Fiskelina (vi använde 100 meter Abulon Ultra 30), extra stark sytråd och resårband. Säljs i välsorterade varuhus för några tior.
  • Ett par hjälpande händer.

Se filmen när Christoffer Orres ballong och Iphone flyger till väders här.