STEG 5:
Ballonger på fyllan

Det har blivit dags att fylla ballongerna med helium och fästa dem i vår Iphone. Tänk på att vanligt helium endast stannar i en ballong i cirka 8-16 timmar. Därför är det viktigt att fylla ­ballongerna först när alla andra förberedelser är klara och det är dags för själva flygningen. Ta även i beaktning att du inte bör genomföra detta ensam då stora ­ballonger fyllda med helium är relativt svårhanterliga och mycket lätt flyger iväg. Vi rekommenderar att ni är åtminstone två tre stycken.

Vi börjar med att fylla ballongerna nästan maximalt och försluter dem med en vanlig knut.

Därefter knyter vi ihop de båda ballongerna med fyra meterlånga sytrådar. Vi mäter upp mitten av sytrådarna och knyter där fast anordningen vår Iphone sitter i. Eftersom vi gärna vill ha tillbaka telefonen efter flygningen knyter vi fast två fiskelinor i knuten mellan de båda ballongerna och Iphonen. Vi har preparerat fiskelinorna genom att rulla ut dem och fästa dem längst in på respektive rulle för att undvika att linan tar slut och flyger iväg. För att vara helt på den säkra sidan fäster vi även en vikt på ett kilo i den ena rullen. På detta sätt hindras ballongerna att flyga iväg om vi skulle tappa taget.

Klart för start. Telefonen sitter säkert och det är dags för uppstigning.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid:
En dag.

Det här behöver du:

  • Två stora ballonger, cirka 80 centimeter i diameter. Vi använde två vita latexballonger tillverkade av Pioneer från butiken Bacala (www.ballonger.nu). De kostade 50 kronor styck.
  • En Iphone 3GS med programmet Itimelapse eller annan lättviktig kamera med intervalltagning. Iphone 3GS kostar cirka 7 000 kronor och Itimelapse 3 dollar (cirka 25 kronor). www.apple.se
  • Minst 2,5 liter komprimerat helium. Vi hyrde två helium­flaskor som innehöll sammanlagt fem liter komprimerat helium från Bacala (www.ballonger.nu). Priset landade på cirka 1 000 kronor.
  • Fiskelina (vi använde 100 meter Abulon Ultra 30), extra stark sytråd och resårband. Säljs i välsorterade varuhus för några tior.
  • Ett par hjälpande händer.

Se filmen när Christoffer Orres ballong och Iphone flyger till väders här.