STEG 7:
Så går du vidare

Den första förbättringen som kan göras med utgångspunkt i den här guiden är givetvis att använda en riktig digitalkamera med en högre bildupplösning. Intervalltagningsfunktionen var tidigare relativt vanligt förekommande i många kameror, så om du har en halvgammal kompaktkamera kan det vara värt att se om den finessen finns hos den.

För att få mer kontroll över placeringen av kameran uppe i luften kan du även använda olika fjärrstyrningsalternativ. Är du tekniskt kunnig och gillar att pyssla kanske en isärmonterad och ombyggd liten leksakshelikopter skulle kunna utgöra styrning för vänster- och högerflygning med din ballong. Vi rekommenderar även att vänta på en i stort sett helt vindfri dag att genomföra flygningen. Stora heliumballonger påverkas mycket av vind, vilket kan göra det svårt att få skarpa bilder.

Efterlysning: Har du gjort det?
Är det någon av PC för Allas läsare som vågar ge sig i kast med detta experiment? I sådant fall: Hör av er till oss på pcforalla@idg.se så lovar vi att publicera resultatet!

Sida 7 / 7

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid:
En dag.

Det här behöver du:

  • Två stora ballonger, cirka 80 centimeter i diameter. Vi använde två vita latexballonger tillverkade av Pioneer från butiken Bacala (www.ballonger.nu). De kostade 50 kronor styck.
  • En Iphone 3GS med programmet Itimelapse eller annan lättviktig kamera med intervalltagning. Iphone 3GS kostar cirka 7 000 kronor och Itimelapse 3 dollar (cirka 25 kronor). www.apple.se
  • Minst 2,5 liter komprimerat helium. Vi hyrde två helium­flaskor som innehöll sammanlagt fem liter komprimerat helium från Bacala (www.ballonger.nu). Priset landade på cirka 1 000 kronor.
  • Fiskelina (vi använde 100 meter Abulon Ultra 30), extra stark sytråd och resårband. Säljs i välsorterade varuhus för några tior.
  • Ett par hjälpande händer.

Se filmen när Christoffer Orres ballong och Iphone flyger till väders här.