Även om säkerhetsmedvetandet på internet har ökat de senaste åren är det fortfarande vanligt att användare råkar ut för attacker i formen av hackade e-postkonton och spridandet av skadlig kod.

Användare som utsätts för attacker känner oftast inte till hur hackare kommit över deras lösenord till olika tjänster på internet. Enligt Google finns det många typer av attacker, men den vanligaste är så kallade nätfiskeattacker eller skadliga program som avlyssnar användarens tangentbordstryckningar.

Många väljer även att använda samma lösenord på flera olika webbplatser, något som gör det möjligt för hackare att komma åt stora mängder information om en viss användare.

För att hjälpa användare att hålla koll på säkerheten har Google släppt ett dokument med en rad tips för att minimera chanserna att hackare får tillgång till känslig information.

Ett av de bästa knepen för att undvika att bli hackad är enligt Google att använda unika lösenord på olika tjänster och att byta ut dessa minst två gånger om året.

– Konton som använder samma lösenord är som dominobrickor. När en faller så krävs det inte mycket för att få de andra att falla. Därför är det mycket viktigt att du väljer unika lösenord för olika tjänster på webben, säger Priya Nayak på Google i ett blogginlägg.

I PC för Allas Programbanken hittar du en rad verktyg för att skydda din dator helt gratis. För att enkelt hantera användandet av lösenord på olika webbplatser kan du prova Password Safe som hjälper dig att skapa och komma ihåg starka lösenord.

IDG News

Byter du ut dina lösenord med jämna mellanrum?
Just nu
50% 50%