Enligt Wall Street Journal i dag så har Facebook ertappats med att läcka ut personlig information till både annonsföretag och analysföretag. Många av de vanligaste och mest populära applikationerna på Facebook ska ha läckt ut användares namn och användar-id, och i vissa fall, en användares vänners namn.

Problemet ska ha drabbat miljontals användare, oavsett hur de har ställt in sina säkerhetsinställningar på tjänsten. Förfarandet bryter enligt Wall Street Journal mot Facebooks egna användaravtal och tjänstens pålitlighet ifrågasätts nu av tidningen.

"Användarna har kontroll"
Det är osäkert hur länge information om användarna har läckt ut, men en talesman för Facebook uppgav i söndags att företaget arbetar just nu med att sätta upp spärrar som ”dramatiskt” ska begränsa vilken information om användarna som lämnas ut.

– Våra tekniska system har alltid kompletterats med starka regler för hur användarnas information används. Vi kommer att fortsätta att arbeta i den andan och se till att användarna har kontroll över vilken information som lämnas ut.

Applikationer på Facebook används flitigt av många av tjänstens över 500 miljoner användare. Enligt Wall Street Journal så läckte samtliga av de tio populäraste applikationerna ut användarnas användar-id.

Farmville
Bland de applikationer som avslöjats finns bland annat Farmville, Mafia Wars, Texas Holdem Poker och Frontierville. Tre av de tio popläraste applikationerna läckte även ut information om en användares vänner till ett utomstående företag.

Applikationerna är inte utvecklade av Facebook utan av utomstående företag som hittat ett sätt att kringgå de säkerhetsspärrar som finns på Facebook. Informationen kan sedan utnyttjas av exempelvis annonsföretag för att skapa mer riktade och relevanta annonser till användarna.

"Vi har vidtagit starka åtgärder"
Sedan i fredags stoppade Facebook alla applikationer som bryter mot Facebooks avtal och dessa måste ändra i sin kod så att användarnas uppgifter inte lämnas ut.

– Vi har vidtagit starka åtgärder och stängt av alla applikationer som bryter mot våra regler och avtal, säger en talesman för Facebook till Wall Street Journal.