Den brittiska studien som utfördes av försäkringsbolaget CPP analyserade över 40 000 trådlösa nätverk i Storbritannien. Strax under 20 000 av dessa var inte skyddade med lösenord eller någon form av kryptering.

I studien tillbringade forskarna en halvtimme i olika brittiska städer och snappade upp trådlösa nätverk som kunde både använda för åtkomst till internet och för att avlyssna trafiken över nätverken.

Trots att en tidigare undersökning visat att 82 procent av britterna anser att deras nätverk är säkra, så saknade nästan en fjärdedel av alla trådlösa nätverk lösenordsskydd. Genom att använda speciell programvara så kunde forskarna även hacka många nätverk som var lösenordsskyddade.

Forskarna lyckades även snappa upp över 350 lösenord och inloggningsdetaljer till olika tjänster, i timmen.

– Den här studien är viktig för att belysa hur många av oss som har en nonchalant attityd gentemot säkerheten i trådlösa nätverk, trots de faror som finns med obehörig användning, säger Michael Lynch på CPP till brittiska Telegraph.

CPP uppmanar alla användare av trådlösa nätverk att slå på både lösenordsskydd och kryptering för att minimera risken för cyberbrott och bedrägerier.

Tyskland införde tidigare i år en lag som kräver att trådlösa nätverk måste säkras med lösenord.

Här hittar du tips på hur du skyddar ditt trådlösa nätverk: