Äntligen är det dags att få kläm på hur du kommer åt innehållet i din dator på distans.

Ett sätt att göra det här är att fjärrstyra datorn. Det innebär att du kan sitta vid en annan dator någonstans på internet och styra din egen dator som om du hade den framför dig.

Windows har två inbyggda metoder för detta, Fjärrhjälp och Anslutning till fjärrskrivbord. Det förstnämnda finns i alla versioner av Windows, medan det däremot krävs Professional eller högre för att en dator ska kunna fjärranslutas. Dock finns det inga versionskrav för den dator som ska göra fjärranslutningen – det kan till och med vara en Mac eller en mobil med Windows Mobile.

Komplett fjärrstyrning
Det behöver inte sitta någon vid datorn om du kör metoden fjärrskrivbord. De enda kraven är att datorn är påslagen och (om den finns bakom en router) att rätt port är öppnad för att du ska kunna komma åt datorn utifrån.

Fjärrhjälp, däremot, bygger på att någon som sitter vid datorn ber om hjälp, via Messenger eller e-post. Du kan då koppla upp dig och titta på den andra datorns skärm. Om ägaren ger dig tillstånd kan du också ta kontrollen och styra datorn. Men ägaren ser allt som händer och kan när som helst återta herraväldet över datorn.

Fjärrskrivbord är alltså mer användbart för dig som vill kunna komma åt din egen dator. Har du en Windows-version som inte stöder det finns det andra utvägar, till exempel i form av de utmärkta gratisprogrammen Ultra VNC och Real VNC.

Bildserver för alla
I vårt exempel i förra avsnittet av skolan hade familjen en huvuddator som ständigt står på och där all gemensam information lagras. Den kan också utnyttjas som webbserver för att göra material, främst bilder, tillgängligt över nätet. Med en egen bildserver kan du ge släkt och vänner behörighet att logga in och titta på familjens bilder. Med en webbserver igång kan du också köra familjens webbsidor från den egna datorn i stället för från ett webbhotell – vilket är extra smidigt.

Den här funktionen ingår i exempelvis Windows Home Server, men även på en helt vanlig Windows-dator kan du ordna till en webbserver. I vårt exempel använder vi Microsofts egen webbserver Internet Information Services (IIS). Den finns i alla Windows Vista- och Windows 7-versioner från Home Premium och uppåt, samt i Windows XP Professional och Media Center.

Kör du Windows XP Home har Microsoft valt att inte ha stöd för sin egen webbserver. Det finns instruktioner på nätet hur du kan bryta mot licensavtalet och installera den ändå, men vi rekommenderar installation av någon annan webbserver, förslagsvis den mycket enkla Apache-versionen Xampp, som finns på www.apachefriends.org.

Eftersom Windows XP är rejält omodernt kommer vi här att gå igenom hur IIS används i Windows Vista och 7. Vi kompletterar med den proffsiga fotoservern Gallery, som är gratis och gjord i öppen källkod.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:

  • Ett installerat nätverk (se del 1 i nätverksskolan).
  • Minst två datorer med Windows XP/Vista/7.
  • Webbserven Internet Information Services (finns i Windows XP Pro/Vista/7). Alternativt ­webbserven Xampp (om du har ­Windows XP Home).
  • Fotoservern Gallery (se steg 3 för hjälp).

Det här lär du dig:

  • Installera och använda en ­webbserver.
  • Installera och använda ­fotoalbumservern Gallery.

_

  • Del 1: Installera ditt nätverk. Så kopplar du in din router, delar filer och prylar samt hur du skyddar dig mot obehörigt intrång. (Här hittar du del 1.)
  • Del 2: Så tar du kontroll över ditt nätverk. Du lär dig att fördela rättigheter, säkerhetskopiera och administrera. (Här hittar du del 2.)
  • Del 3: Öppna upp nätverket mot världen. I del tre lär du dig hur du kommer åt innehållet på datorn från distans. (Den här skolan.)