Första gången jag såg det var hemma hos mormor och morfar. På väggen i deras våning satt ett snirkligt, handmålat släktträd – och som barn kunde jag stå i timmar och fascineras över mitt ursprung.
Då var släktträdet något komplicerat att skapa, och de var ofta rena konstverken. I dag har släktträden flyttat ut på internet, och att använda dem är rena barnleken.

Upplägget är enkelt. Du behöver bara fylla i ditt eget namn och sedan komplettera med barn, syskon, föräldrar, kusiner, far- och morföräldrar – och andra släktingar som du känner till. Om du vill kan du lägga till födelse- och dödsdag, fotografier och annat som gör ditt släktträd mer fullmatat.

Resultatet kan du sedan skriva ut på papper – eller beskåda på skärmen. Du kan också dela det med andra, för att på så sätt bygga upp det tillsammans med andra. Och du väljer förstås själv om du ska använda datorn, surfplattan eller mobilen.

Här är fem alterantiv du kan använda. Det är dock värt att komma ihåg att de brottas med samma problem som Facebook och liknande sociala sajter. Även om sajterna i dag drivs av seriösa företag som skyddar dina privata uppgifter vet ingen vad som händer i framtiden.

Släktforskning

Dela ditt släkträd

Myheritage är en av världens största tjänster för släktforskning. Du når den via sajten, appen eller datorprogrammet Family Tree Builder – och du kan också köpa ett fysiskt dna-test för att kolla ditt ursprung.
Basabonnemanget är gratis, men för att få fler funktioner måste du betala.

Ladda ned Myheritage för Android
Ladda ned Myheritage för IOS
Surfa till www.myheritage.comSläktforskning

Hitta dina släktingar

Ancestry är den andra släktforskningsjätten och den innehåller miljontals inskannade källor från hela världen. Den svenska informationen kommer från svenska Genline, som köptes upp av Ancestry år 2010.
Ancestry finns både som en gratis basversion och ett betalabonnemang, och liksom Myheritage säljer de dna-test.

Ladda ned Ancestry för Android
Ladda ned Ancestry för IOS
Surfa till www.ancestry.se


Sök hos mormonerna

EN. Mormonerna har en av världens största databaser för släktforskning, och registrerade användare kan du söka utan kostnad. Du får exempelvis uppgifter om uppgifter om födsel, död, äktenskap och barn. Eftersom fokus ligger på USA är den framför allt intressant om du har Amerikafarare i släkten.

Ladda ned FamilySearch Tree för Android
Ladda ned FamilySearch Tree för IOS
Surfa till www.familysearch.com


Släktforskning

​​​​Släktforskare samarbetar

Idén bakom Geneanet är att släktforskare hjälper varandra. Totalt finns det över 250 miljoner personer inlagda i olika släktträd, och den som registrerar sig kan alltså ta del av andras forskning.

Geneanet driver också sajten Geneastar. Här har man släktforskat på ett antal världskändisar och lagt ut resultatet på sin sajt. Du kan även mata in ditt eget släktträd för att se om det finns några kopplingar till någon kändis.

Ladda ned Geneanet för Android
Ladda ned Geneanet för IOS
Surfa till www.geneanet.org
Surfa till www.geneastar.org


Gratis släktträd för hela världen

Du som inte vill betala kan välja Wikitree. Förutom att det är en gratislösning lockar det med sociala aspekter. Den här engelskspråkiga tjänsten innehåller närmare 20 miljoner profiler, och om du har en koppling till någon av dem kan du alltså själv bygga ihop ditt eget släktträd med andras.

Surfa till www.wikitree.com


Släktforskning
 

Slipp all registrering
Vill du bara skapa ett släktträd utan några kopplingar till webben kan använda Android-appen Family Tree Maker. Ange bara dina släktingar så ritas trädet upp.

Ladda ned Family Tree Maker för Android