Kurs för nybörjare

Är du sugen på att börja ägna dig åt lite mer seriös släktforskning så har Sveriges Släktforskarförbunds en kostnadsfri nybörjarkurs som lär dig grunderna i släktforskning. Du får veta var du hittar information – och hur du går till väga.

På förbundets sajt Rötter finns även ett omfattande diskussionsforum för släktforskning som heter Anbytarforum och en faktabank med databaser som kan vara intressanta, till exempel över avrättningar i Norden.

Att hela sajten känns ganska föråldrad i sin grafiska form är något man får leva med.Disgen

Programmet som hjälper dig

Även om det finns gott om appar och webbtjänster föredrar många att använda traditionella datorprogram, och ett av de mest använda heter Disgen. Det kostar 750 kronor och finns för Windows 7 eller senare.

Bakom Disgen står föreningen DIS (Datorhjälp i släktforskningen), och medlemmar får rabatt på programmet och tillgång till andra tjänster, till exempel databasen Disbyt med över 28 miljoner poster.


Gratis arkiv hos Riksarkivet

För ett år sedan kom en god nyhet för alla släktforskare. Då gjorde statliga Riksarkivet sina digitala arkiv kostnadsfria, efter beslut från Riksdagen.

Det betyder att du kan söka fritt bland kyrkböcker, skattelängder, bouppteckningar, foton och mycket mer.
 
Arkiv Digital

Kyrkböckerna på nätet

Räcker inte den gratisinformation som finns hor Riksarkivet till finns den privata databasen Arkiv Digital. Enligt företaget bakom tjänsten finns det cirka 90 miljoner bilder – och arkivet växer för varje månad.

Att använda tjänsten kostar cirka 1 900 kronor om året, men det går även att prova gratis.