Din dator är (tack och lov) inte längre bara en plåtklump vid skrivbordet, kopplad till en datorskärm. I dag kan den vara navet i hela ditt digitala hem, och koppla samman en mängd olika funktioner, från telefonen i hallen och servern i garderoben, till tv och stereo i vardagsrummet.

Det är mycket lätt att koppla en ny, stor platt-tv till datorn. De flesta nya pc-datorer har hdmi-utgång, och har de inte det så funkar det även med dvi som ger precis samma bild plus en separat ljudkabel. Tv:n hanterar även olika former av analog signal om du skulle ha en för gammal dator. Det andra sättet att koppla ihop tv och pc är genom medieströmmning med hjälp av dlna-teknik över det lokala nätverket.

Hybrid för tv-soffan
I båda fallen är det uppenbart att du behöver en viktig komponent – något att styra datorn med från tv-soffan. Det kan ställa till med ett och annat problem. Det första och tydligaste är att ditt soffbord inte är ett skrivbord. Du har helt enkelt inte plats för mus och tangentbord, utan behöver något som du kan luta dig tillbaka med i soffan.

Så det vi är ute efter här är dels ett tangentbord med inbyggd musstyrning, och gärna lite snabbknappar för att underlätta styrning av mediacenterprogram. Det andra kravet är att enheterna är trådlösa.

Men alla hem ser inte likadana ut, och du kan stöta på många olika hinder för att kopplingen till datorn ska funka bra. Med en htpc på tv-bänken lär du inte ha några problem med kopplingen mellan dator och tangentbord. Men vad händer om datorn står i sovrummet och du sitter på andra sidan väggen i vardagsrummet med en lång kabel dragen till tv:n?

Extra lång räckvidd
Soffan är inte heller det enda användningsområdet för en sådan här pryl. Det kan också vara mycket praktiskt på jobbet, om datorn är kopplad till en projektor och du inte vill stå hukad över den bara för att ladda en Powerpoint-presentation eller hitta en webbsida.
Vi har testat sex stycken trådlösa tangentbord med inbyggd mus, och här hittar vi allt från superkompakta handhållna enheter till stora breda jobbtangentbord. Och framför allt totalt olika sätt att hantera det där med musstyrningen.

Fakta

Rf är kort för Radio Frequency och är ett samlingsnamn på olika typer av sändare och mottagare som använder sig av radiovågor på frevenser mellan 30 Khz och 300 GHz. Vanligt bland trådlösa tillbehör för datorer, eller till exempel fjärrkontroller, är att de jobbar på antingen 2,4 Ghz frekvens eller runt 870 Mhz. Då det inte finns någon fast standard för datakommunikation här så måste man alltid installera en mottagare på datorn.

Bluetooth är också en teknik som jobbar med radio på 2,4 gigahertz frekvens. Till skillnad från mer generella Rf är detta konmmunikation med ett speciellt protokoll,som gör att den fungerar med vilken blutetooth-mottagare som helst. Det finns tre klasser för signalstyrka i bluetoothenheter. Klass 1 har en ungefärlig räckvidd på 5 meter och är vanligt i handsfree till mobilen. Klass 2, som våra tangentbord tillhör, har en ungefärlig räckvidd på 10 meter. Klass 3 på över 100 meter är ovanligt eftersom det drar för mycket batteri. Bluetooth-versionerna 1.2, 2.0 och 3.0 har inte att göra med dessa klasser och signalstyrka, utan med vilka typer av data som kan överföras, och hur snabbt.

Wi-fi är varumärkesnamnet på den standard för trådlöst nätverk som också går under beteckningen ieee 802.11, och som kopplar samman din dator med olika tillbehör via en trådlös router. Det är mer ovanligt att små tillbehör som tangentbord och möss har wi-fi-koppling, även om det finns enstaka undantag.

Ir är en förkortning av Infra-red, en standard för att kommunicera med hjälp av infrarött ljus. En diod sitter i sändaren och en ljussensor i mottagaren. Det här är den vanligaste typen av teknik i fjärrkontrollen till din tv, video och nätverksanslutna mediaspelare eller mediecentret i datorn. Ir är också en vanlig funktion i mobiltelefoner. Ir är en långsam överföring med dålig räckvidd och kräver fri sikt mellan sändare och mottagare. I gengäld är den mycket strömsnål.