Fråga: Jag har en nystartad enskild firma och tycker att det verkar smidigt att köra bokföringen på webben, men det är ju viktiga uppgifter som inte får komma bort och jag är inte så insatt i det där med säkerhet. Vågar man sköta sin bokföring på nätet, eller ska man göra på traditionellt vis och ha den på sin dator av säkerhetsskäl? De som säljer tjänsterna påstår att det är lika säkert, men vågar man lita på det. Det är ju ändå jag som i slutändan råkar illa ut om det skulle gå fel.
//Jenny

Svar: Hej Jenny, vi förstår din oro och i ett försök att hjälpa dig med ditt problem så har vi ställt frågan till Fredrik Klasen, säkerhetsexpert på F-Secure. Han svarar så här på frågan om det är förenat med större risker att ha sin bokföring på webben än lokalt på sin dator:

"Det borde inte nödvändigtvis innebära en säkerhetsrisk förutsatt att leverantören uppfyller normala krav såsom att kommunikationen till leverantörens servrar använder sig av stark kryptering.

Annat att efterfråga är även givetvis att data förblir krypterad när den lagras hos leverantören. Det är något man kanske inte tänker på om man lagrar data lokalt och borde ses som en fördel.

Andra fördelar med att lagra i molnet är t ex att man oftast erhåller mer redundans och versionshistorik ifall något skulle gå snett. Som användare är det givetvis viktigt att inte slarva med säkerhet som lösenord och det som pratas så mycket om i media nu, publika okrypterade trådlösa nätverk, annars kan säkerheten försummas."

Har du något it-relaterat problem du behöver hjälp med? Mejla oss på business@idg.se så försöker vi hjälpa dig.