Meny
Meny

IT-året 2010


IT-året 2010 har bjudit på många spännande teknikhändelser. Android, Windows Phone 7, Ipad, 4G... Listan är lång.
PC för Alla har nominerat ett antal händelser och prylar i fem kategorier, nu är det upp till dig att säga ditt. Rösta på dina favoriter!
Resultatet av undersökningen kommer att presenteras i PC för Alla, både i tidningen och på webben.
Må bästa it vinna!OBS! Omröstningen är avslutad.
Och de nominerade är...

4G
Vi har knappt hunnit vänja oss vid 3g innan det är dags för nästa generationsskifte. 4g betyder många gånger snabbare surf – och i år har tekniken blivit möjlig att använda i de svenska storstäderna.

Windows Phone 7
windows phone7Apple Iphone och Google Android har hittills dominerat smartphone-marknaden, men nu har även Microsoft tagit upp kampen. Windows Phone 7 lanserades i oktober, och systemet har beskrivits som Microsofts sista chans när det gäller datorlika mobiltelefoner.

Android Market
android marketPrecis som i datorvärlden kan den som har en smartphone installera program (appar). Länge var det omöjligt att ladda ned betalprogram via Googles tjänst Android Market i Sverige, men i oktober öppnades den möjligheten även för oss svenskar.

Google TV

google tvTrots alla försök med mediecenter-datorer har pc- och tv-världen varit åtskiljda. Google hoppas bryta murarna i och med Google TV, som lanserades i maj. Google-tv ska fungera lika bra för tv som för internetsurf – och de första modellerna har redan börjat säljas.
Microsoft släpper Office Web Apps
microsoft officeMicrosoft Office är mer än ett datorprogram. Office Web Apps är en nedskalad version som körs gratis via webbläsaren, precis som Google Dokument. Att Microsoft tar steget ut på nätet – utan att ta betalt - visar det hur viktigt det så kallade molnet har blivit.


Och de nominerade är...

Laglig nätmusik

spotify grooveshark qriocityMusikbranschen har haft svårt att få kunderna att ta fram plånboken på internet, men svenska Spotify har faktiskt lyckats och satt standard för ett nytt sätt att tänka. Framgångsreceptet är att erbjuda miljontals låtar till fast månadsavgift – eller gratis med reklam. Spotify föddes 2006, nu har de andra fattat. Sony Qriosity, Grooveshark och Zune, för att nämna några.

E-boksläsare

e-boksläsare2010 var året då alla på allvar började prata om e-böcker. En orsak var att Apple har börjat sälja e-böcker till sin pekdator Ipad, men också att det har kommit mängder av nya läsplattor. Och även om försäljningen fortfarande är liten har den ökat med nära 2 000 procent sedan förra året.

 


Android

androidSmartphone var länge synonymt med Iphone, men i år slog Android-telefonerna igenom. Det lanserades en mängd modeller från jättar som Sony Ericsson, Samsung och LG – och utbudet appar ökade när Android Market öppnade sin betaltjänst.

3d

3dFörra vintern bänkade sig folk framför 3d-filmen Avatar, och sedan dess har 3d varit en snackis. Både tv-apparater och videospelare ger 3d i soffan, och det har även kommit datorer med 3g-skärmar. 2010 var året då 3d slog igenom på allvar.

Ipad

ipadDet lanseras sällan helt nya sorters dator, men i år hände det. Apple Ipad är en dator som saknar tangentbord och som i stället styrs via pekskärm. Den har tagit världen med storm. Innan den ens lanserats i Sverige har förlag som Bonnier släppt Ipad-appar och plötsligt ska alla datortillverkare haka på och släppa egna ”paddor”.

Internet-tv

svt play tv4 playTv-tablån ligger och sprattlar på sin dödsbädd. Varför ska någon bestämma när vi ska se program, när vi själva kan välja vad, och när, vi ser ett program. De flesta tv-kanaler tycks ha förstått detta, med tjänster som SVT Play, Tv3 Play, Tv4 Play, Kanal 5 play, och… Du förstår. 
Och de nominerade är...

Ipad

ipadÄven om Apple ännu inte har börjat sälja sin pekdator Ipad i Sverige har den blivit årets stora snackis. Ipad är en dator som saknar tangentbord och som i stället styrs via en pekskärm. Precis som en Iphone klarar den av så kallade appar, som är lätta att installera.

Iphone 4

iphone4Apple Iphone är inte längre det självklara smartphone-valet. Konkurrensen hårdnar, men i och med lanseringen av Iphone 4 visade Apple att man fortfarande behåller ledartröjan. Den nya versionen är smartare, lättare och effektivare – och vann PC för Alla stora smartphone-test.

HTC Desire

htc desireÅrets mest uppmärksammade Android-telefon är utan tvivel HTC Desire. Den har fått goda omdömen av recensenterna eftersom den både är snygg och kraftfull. Snart kommer den nya modellen HTC Desire HD som framför allt utlovar bättre bildkvalitet.

Kinnect
kinnectNintendo Wii fick en hel värld att flaxa med spelkontroller framför tv:n. Med Kinnect till Xbox tar Microsoft konceptet ett steg längre och skippar kontrollen helt.


Och de nominerade är...

Facebook

facebookFacebook fortsätter att dominera marknaden – och under 2010 har den fått ett genomslag på alla fronter. Medan de flesta liknande sajter går i graven står Facebook starkare än någonsin – och det är ingen tillfällighet att det i oktober släpptes en film om framgångssagan.

Spotify

spotifySvenska Spotify har varit ett lyft för den lagliga nätmusiken. Med Spotify på datorn går det att hitta miljontals låtar i alla genre. I början var gratisversionen förbehållen vissa utvalda, men i april släpptes Spotify Open som är tillgänglig för alla.

Appstore

app storeÄn så länge dominerar Apple smartphone-marknaden, och en förklaring heter Appstore. Det är den butik där Iphone-användare köper program till sina mobiler. I år kom även beskedet att Apple ska öppna App-store även för sina Mac-datorer – vilket gör Appstore ännu mer betydelsefullt.

Wikileaks

wikileaksSajten Wikileaks fick sitt genombrott i år när de offentliggjorde de hemliga amerikanska Afghanistan-rapporterna. Sajten har specialiserat sig på att i yttrandefrihetens namn publicera hemligt material, vilket kritiker hävdar utsätter exempelvis soldater i Afghanistan för livsfara.

Och de nominerade är...


Google Wave

google waveAllt som Google rör vid blir inte guld, och i år gick Google Wave i graven. Wave var ett kreativt försök att slå ihop e-post, diskussionsgrupper och chattar, men användarna förstod varken nyttan eller upplägget. Och även Google-tjänsterna Buzz och Orkut för en tynande tillvaro i skuggan av Facebook och Twitter.

McAfees säkerhetsuppdatering

mcafeeEtt antivirusprogram ska hålla datorn säker. I våras gjorde McAfee raka motsatsen. En misslyckad uppdatering gjorde att användarnas datorer tillfälligt slutade att fungera, och runt om i världen slogs datasystem ut hos sjukhus, polisen, skolor ­‑ och tiotusentals vanliga användare.

Piratpartiet
piratpartietPartiet fick över 7 procent av rösterna i EU-valet – men bara 0,7 i riksdagsvalet. Vart tog väljarna vägen? Om det berodde på bristen av nya Ipredlagar att såga, eller Piratebay-rättegångar att förkasta är svårt att säga, men tydligt är: Piratpartiet mislyckades med att locka väljare.
Microsoft Kin
Microsoft Kin"Epic fail" räcker inte riktigt till för att beskriva Microsofts mobilsatsning Kin. År av utveckling, miljarder i utvecklings- och marknadsföringskostnader resulterade i - 48 dagar på marknaden. Sedan lades projektet snabbt ner och Eropalanseringen stoppades illa kvikt. Årets sämsta?Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng