Förinstallerade appar är som bekant inte begränsade till enbart telefoner. Många Windows 10-datorer levereras proppade med mer eller mindre nödvändiga appar som bara en bråkdel av användarna ens överväger att använda.

Läs även: Så tar du bort bloatware på Android-mobilen

Medan många appar går att ta bort med några enkla musklick finns det de som är mer knepiga att bli av med och som inte ens dyker upp i applikationslistan när du kikar på den under System. Om du vill få full kontroll över apparna på din hårddisk rekommenderar vi därför att du tar en titt på Powershell.

Powershell är ett mångsidigt Windows-verktyg som kan beskrivas som en mer utvecklad och kraftfull Kommandotolk. Powershell kan användas till allt från att visa installerade usb-enheter på en eller flera datorer till att identifiera och stänga processer som inte svarar, redigera nycklar i Windows-registre och gömma eller ta bort onödiga, förinstallerade appar.

Ta bort bloatware

För att få full kontroll behöver du starta Powershell som administratör. Klicka på Start-knappen och scrolla ner till Windows Powershell i applikationslistan. Högerklicka på ikonen och välj Kör som administratör. Det finns också ett grafiskt användargränssnitt som går att använda, Powershell ISE. Detta lämpar sig särskilt för den lite mer avancerade användaren. Vi kommer själva att nyttja "vanliga" Powershell i den här guiden.

Så gömmer du appar

För att gömma appar (och på så sätt kunna plocka fram dem igen om du skulle komma på att du behöver dem) anger du följande kommando:

Get-AppxPackage -name ”Namn på appen" | Remove-AppxPackage

Ta bort bloatware

Vill du exempelvis gömma Xbox-appen anger du med andra ord Get-AppxPackage -name ”Microsoft.XboxApp” | Remove-AppxPackage

Xbox-appen tas som sagt inte bort permanent utan plockas bort från menylistan. Vill du lyfta fram apparna som du gömt undan anger du:

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register ”$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Ta bort bloatware

Kommandot säger åt Windows att installera apparna igen. Det kan ta lite tid och bli inte rädd om det ploppar upp en trave röda varningsmeddelanden. Starta om datorn när kommandot har körts klart och ta en titt på Start-menyn. Alla appar som du gömt undan borde vara tillbaka på sin gamla plats igen.

Så raderar du appar (permanent)

Om du vill radera en app helt och hållet har vi dism-kommandot (Deployment Imaging Service and Management) att ta till. Dism kan användas för flera olika systemändamål, men här fokuserar vi bara på hur du avinstallerar appar med det.

Först behöver du ta fram en lista på alla installerade appar. För att göra det anger du:

DISM /Online /Get-ProvisionedAppxPackages | select-string Packagename

Ta bort bloatware

Härnäst använder vi paketnamnen i listan för att radera appar. Ange kommandot:

DISM /Online /Remove-ProvisionedAppxPackage /PackageName:PAKETNAMN

Byt ut PAKETNAMN mot (hela) namnet på paketet som är kopplat till den app du vill avinstallera. Efter att du angett kommandot behöver du starta om din dator för att effekten ska träda i kraft.

Fakta

Det är inte smart att ta bort alla program som medföljer. En del är nödvändiga för att datorn ska fungera och andra är nyttiga, gratis och gör ingen skada förutom att de tar lite hårddiskplats.
Musstyrning. Windows har egna drivrutiner för musplatta, men där ingår inte sådant som rullfunktioner och multitouch. Har du styrprogram för det så behåll dem.
Kortläsare. Har datorn läsare för minneskort så kan dessa fungera på olika sätt. Vissa system styrs med ett bakgrundsprogram som du inte bör avinstallera.
Ljudkort. Windows generella drivrutiner duger för att få ljud ur nästan alla ljudkort, men det finns ofta extra funktioner som försvinner om du avinstallerar de separata styrprogrammet för ljudkort, som surroundfunktion, detektering av hötrlurar med mera.
Grafikkort. Samma sak gäller grafikkortet. Windows 7 har bra stöd för nya grafikkort, men tillverkarnas egna program, till exempel ATI Catalyst, ger dig mer mögligheter till kontroll av hårdvaran.
Dvd- eller blu-ray. För att spela eller bränna en blu-ray-film behöver du tredjepartsprogram. Windows egna funktioner för att bränna till dvd är dessutom halvdan. Får du med ett bra kommersiellt program för det kan det vara smart att behålla.