Om du vill göra en proffsig, anpassningsbar webbplats till din förening är Wordpress programmet för dig.

Wordpress har under de senaste åren utvecklats från att vara ett renodlat verktyg för bloggare till att bli ett komplett publiceringssystem som passar för både stora och små företag, tidningar och föreningar. Wordpress används till exempel av Time Magazine, LO-tidningen och Filippa K – för att nämna några.

En av de stora fördelarna är naturligtvis att det är helt gratis att ladda ned, använda och anpassa. Det gör att du med små, enkla medel och en smula tålamod kan göra en professionell webbplats.

En annan fördel med Wordpress är designen. 2005 började Wordpress hantera teman och idag kan du genom några enkla knapptryckningar snabbt förändra utseendet på hela webbplatsen. Nya teman finns på internet där de flesta är gratis att ladda ned. Om du inte hittar något tema som passar dig kan du designa ett själv.

Flera förbättringar
Wordpress har genomgått en rad utvecklingssteg. Den senaste versionen heter 3.0.1 och innehåller flera förbättringar jämfört med tidigare versioner. Menyhanteringen är betydligt enklare och du kan anpassa menyn genom att kryssa i de sidor som ska visas.

Wordpress har många bra funktioner i standardutförandet, men på nätet kan du också hitta mängder av tillägg som du kan använda för att bygga ut din webbplats och lägga till fler funktioner. Det kan till exempel handla om att skapa egna forum, sökmotoroptimering eller kopplingar till Facebook.

I den här skolan går vi igenom vad du behöver för att bygga din egen Wordpress-sajt, hur du formger din sida och hur du fyller den med innehåll.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Program: Wordpress.
Tid: 3 timmar.

Det här behöver du:

  • Wordpress (sv.wordpress.org).
  • Webbhotell med php och Mysql, en textredigerare (till exempel programmet Anteckningar) och ett ftp-program.

Det här lär du dig:

  • Att installera och anpassa ­Wordpress för att skapa en
  • egen webbplats för din förening.

Mysql. Databashanterare skriven i öppen källkod. Utvecklades under 1990-talet och har sedan dess blivit en av världens mest spridda ­databashanterare. Namnet anspelar på sql. Läs mer på mysql.com.

Php. Skriptspråk som används för att skriva dynamiska webbsidor. Php-instruktionerna läggs in i webbsidans html-kod på servern och exekveras (utförs/verkställs) varje gång någon hämtar webbsidan. Php står numera för hypertext preprocessor, tidigare för personal home page tools, och bygger på öppen källkod.

Redigerare. Svenskt namn för det som på engelska kallas editor. Här pratar vi om textredigerare, och programmet Anteckningar är ett exempel på en textredigerare.