STEG FÖR STEG: INSTALLERA WORDPRESS

1. Välj rätt webbhotell
Eftersom du ska installera Wordpress är det framför allt två saker du ska ­kontrollera – webbhotellet ska ha stöd för php och du ska kunna skapa en Mysql-databas. Flera webbhotell använder sig av ”one click installers” som gör att du kan installera Wordpress direkt på ditt webbhotell. När du har bestämt webbhotell skapar du din Mysql-databas och antecknar namnet på den, namnet på data­basanvändaren, lösenordet och adressen till databasen. Adressen till databasen har ofta formen databasnamn.mysql.webhotellnamn.se. Notera också ftp-adressen till ditt webbhotell och den mapp där du ska lägga samtliga Wordpress-filer i steg 4.

2. Ladda ned och packa upp
sv.wordpress.org hittar du den senaste versionen av Wordpress på svenska. Ladda hem den till din dator och packa upp filen på lämplig plats (så att du lätt hittar den i ditt ftp-program). Programmet hittar du även på Månadens cd.

3. Gör ändringar i config-filen
Öppna den uppackade mappen och öppna filen wp-configsample med en textredigerare (exempelvis programmet Anteckningar). Nu ska du skriva in upp­gifterna (som du antecknade i steg 1) i textdokumentet där det står ange_databasanvandare… Spara sedan filen som wp-config.php i samma mapp där du nu har alla dina Wordpress-filer. Var noga med att spara filen som en php-fil och inte en txt-fil. Ta bort filen wp-configsample.

4. Ladda upp filerna till ditt webbhotell
Använd ett ftp-program (till exempel Filezilla, som finns att ladda ned på pcforalla.se/programbanken) för att ladda upp filerna till ditt webbhotell. Du ska ladda upp samtliga filer som finns i din uppackade Wordpress-mapp och naturligtvis är det viktigt att filen wp-config finns med (med rätt uppgifter). Lägg filerna i root-mappen på ditt webbhotell (vad den mappen heter får du veta från ditt webbhotell).

5. Installera Wordpress
Nu är det dags att installera Wordpress. Surfa till www.din-sidas-url.se/wp-admin/install.php (där du byter ut din-sidas-url mot den domän du själv har). I formuläret fyller du i uppgifter om din webbplats, ett lösenord och din e-postadress. Vips – installationen är klar och du har nu skapat din första webbplats med Wordpress. Grattis!

SÅ SER INSTALLERADE WORDPRESS UT

1. I Just nu-panelen får du snabbt överblick över hur många inlägg, kommentarer, sidor med mera du har på din webbplats.
2. Inlägg. Här skapar du (och redigerar) inlägg, kategorier och etiketter.
3. Under Media hittar du biblioteket där du sparar alla dina bilder, filmer och andra mediefiler.
4. Sidor är vad det låter som – här skapar du och redigerar sidor.
5. Under panelen Utseende hanterar du teman, widgetar (som visas i din sidomeny). Här kan du även redigera css-kod och php-kod.
6. Tillägg. Här hanterar du tillägg som lägger till funktioner till din Wordpress-webbplats.
7. Är ni flera personer som ska publicera information på sajten skapar du konton för dem under Användare. Du kan välja olika roller beroende på vilka rättigheter respektive användare ska ha.
8. Under Inställningar ändrar du länkstruktur, om du vill ha en statisk startsida och mycket mer.
9. Snabbpress är en ovärderlig funktion som gör att du snabbt kan skriva ett inlägg och publicera det.
10. Inkommande länkar visar information från Google Blog Search om någon annan blogg länkar till webbplats.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Program: Wordpress.
Tid: 3 timmar.

Det här behöver du:

  • Wordpress (sv.wordpress.org).
  • Webbhotell med php och Mysql, en textredigerare (till exempel programmet Anteckningar) och ett ftp-program.

Det här lär du dig:

  • Att installera och anpassa ­Wordpress för att skapa en
  • egen webbplats för din förening.

Mysql. Databashanterare skriven i öppen källkod. Utvecklades under 1990-talet och har sedan dess blivit en av världens mest spridda ­databashanterare. Namnet anspelar på sql. Läs mer på mysql.com.

Php. Skriptspråk som används för att skriva dynamiska webbsidor. Php-instruktionerna läggs in i webbsidans html-kod på servern och exekveras (utförs/verkställs) varje gång någon hämtar webbsidan. Php står numera för hypertext preprocessor, tidigare för personal home page tools, och bygger på öppen källkod.

Redigerare. Svenskt namn för det som på engelska kallas editor. Här pratar vi om textredigerare, och programmet Anteckningar är ett exempel på en textredigerare.