DAGS ATT GE DIN WEBBPLATS FORM OCH FÄRG!
Wordpress använder teman som bestämmer ­utseendet på din webbplats. Det innebär att du med bara några knapptryckningar helt kan ­förändra hur din sajt ser ut.

Wordpress 3.0.1 installeras med ett tema som heter Twenty Ten 1.1. Det är ett standardtema med ett sidhuvud och två spalter. I standardtemat kan du byta ut ­bilden i sidhuvudet och ändra bakgrundsfärg (eller ladda upp en bild som bakgrund). Om du
är nöjd med det kan du luta dig tillbaka.

Till vår förening har vi dock valt att ladda ner ett tema.
Det vi har valt heter "Constructor" och är gratis. Många av de teman som finns gratis går att anpassa i olika omfattning. Med vårt tema. "Constructor" kan du enkelt kan byta bakgrundsfärg (eller bild), ändra typsnitt, lägga till bildspel, lägga till en logotyp och mycket mer. Vi gör följande förändringar:

1. Under fliken Utseende klickar vi på teman och sedan Installera teman. Där söker vi efter Constructor och väljer att installera det. Du kan också ladda ned temat från www.wordpress.org och sedan ladda upp det i mappen wp-content/themes med ditt ftp-program. För att temat ska fungera måste du aktivera det under Hantera teman.

2. Constructor finns i fem olika grundutföranden och vi väljer
det som heter Orange. Vi börjar med att byta ut texten i huvudet mot en bild med logotyp. Under fliken images laddar vi upp ­
PC för Allas logotyp med en röd bakgrund som header image. Sedan går vi till fliken header och kryssar i rutan Hide title by CSS för att inte titeltexten ska lägga sig över loggan. Vi gör också en bild till sidfoten som vi laddar upp som footer image.

3. Under fliken header sätter vi höjden på huvudet till 120 pixel.

4. Under fliken colors ändrar vi färgen på rubrikerna till svart och ställer in att satsytan på ­vår webbplats inte ska vara ­genomskinlig. Här ändrar vi också bakgrundsfärgen till en ljust grå färg.

Nedan ser du Constructor före och efter våra förändringar.


Bildläge. Här kan du styra var bakgrundsbilden ska hamna.
Makeover. Bilden till vänster visar hur sajten ser ut med det tema som Wordpress installeras med. Bilden till höger visar hur vår webbplats ser ut efter att vi har bytt till ett tema som heter Constructor och lagt in logga och ändrat färger.

HITTA RÄTT BLAND TEMAN: 
HÄR ÄR 5 GRATISFAVORITER


Autofokus för proffs och amatör
Autofokus är ett tema för dig som har, eller vill ha, en fotoblogg. Inläggen/bilderna publiceras snyggt som ett collage. allancole.com/themes


Tidningstema
Vill du starta en egen webbtidning? Ett snyggt webbtema heter
Beautystyle. korta.nu/beautystyle
Fler teman: newwpthemes.com


Starta webbshop?
Med hjälp av ett plugin-program får du en komplett butik. Temat Crafty Cart passar. korta.nu/Crafty Fler teman: www.billionstudio.com


Tema musik
Music DJ (korta.nu/Musicdj) heter det här temat som är designat för dig som bloggar om musik. Fler teman här: wordpressthemesbase.com


För proffsbloggaren
Mystique är ett mycket populärt tema som riktar sig till proffs­bloggaren som också använder Twitter och vill koppla ihop det med bloggen. wp.digitalnature.eu/mystique


Gör ditt eget tema
Det finns flera olika vägar att gå för att göra ett eget Wordpress-tema. Flera av dem kräver lite kunskap om kodning, men naturligtvis finns det genvägar. En sådan genväg heter Artisteer och är ett program som du köper för 50 dollar (cirka 360 kronor).

Med Artisteer skapar du ett eget tema och sätter din egen prägel på allt från menyn till bakgrund och sidfot. Programmet är enkelt att använda och när du är klar exporterar du hela paketet, laddar upp på ditt webbhotell och aktiverar via adminpanelen. Klart!
www.artisteer.com

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Program: Wordpress.
Tid: 3 timmar.

Det här behöver du:

  • Wordpress (sv.wordpress.org).
  • Webbhotell med php och Mysql, en textredigerare (till exempel programmet Anteckningar) och ett ftp-program.

Det här lär du dig:

  • Att installera och anpassa ­Wordpress för att skapa en
  • egen webbplats för din förening.

Mysql. Databashanterare skriven i öppen källkod. Utvecklades under 1990-talet och har sedan dess blivit en av världens mest spridda ­databashanterare. Namnet anspelar på sql. Läs mer på mysql.com.

Php. Skriptspråk som används för att skriva dynamiska webbsidor. Php-instruktionerna läggs in i webbsidans html-kod på servern och exekveras (utförs/verkställs) varje gång någon hämtar webbsidan. Php står numera för hypertext preprocessor, tidigare för personal home page tools, och bygger på öppen källkod.

Redigerare. Svenskt namn för det som på engelska kallas editor. Här pratar vi om textredigerare, och programmet Anteckningar är ett exempel på en textredigerare.