STEG FÖR STEG:
SÅ FYLLER DU SAJTEN MED INNEHÅLL

När du är nöjd med utseendet på din webbplats är det dags att börja fylla den med innehåll. Du har säkert tankar om hur många sidor du ska ha på din sajt så att börja med strukturen är en bra idé. I vårt fall ska vi ha fyra fasta sidor med information, en statisk startsida och en separat sida för våra blogginlägg.

1. Skapa nya sidor
Vi börjar med att skapa sidor under panelen Sidor och Skapa ny. Text­redigeraren i Wordpress påminner om Word och du kan göra texten fet eller ­kursiv, skapa punktlistor och så vidare.

2. Infoga en bild
Ovanför redigeraren finns små knappar som du använder när du vill infoga en bild i innehållet (du kan också lägga till video och ljud). Om du klickar på den vänstra knappen får du fram en dialogruta där du kan välja att ladda upp en bild från din hårddisk. Välj sedan om du vill ha en viss storlek på bilden, om den ska placeras till vänster, höger eller i mitten och klicka sedan på Infoga.

3. Välj sidor för bloggen och startsidan
Som startsida på vår webbplats vill vi ha en statisk sida. Det ställer vi in under Läsinställningar i panelen Inställningar. Där väljer vi också vilken sida vi vill ha våra blogginlägg på. I vårt fall har vi skapat en tom sida som heter just Blogg som vi väljer som inläggssida. Som startsida har vi skapat en sida som heter Välkommen till PC föreningen för Alla. Eftersom alla sidor visas i vår meny måste vi gå in i temats panel och manuellt ta bort den sidan från menyn. Det gör vi under Header och skriver in sidans ID (som i det här fallet är 17) i rutan Exclude. Vilket id din sida har ser du i adressraden i din webbläsare.

4. Skapa blogginlägg och etiketter
Att skapa ett blogginlägg är lika enkelt som att skapa en sida. Under panelen Inlägg väljer du Skapa nytt och sedan skriver du ditt blogginlägg direkt i redigeraren. Inläggen kan också märkas med etiketter och kategorier som gör det enklare för dina besökare att hitta det de är intresserade av. På vår sida skapar vi en handfull olika etiketter som vi visar i ett så kallat Etikettmoln i högerspalten på startsidan.

5. Publicera på semestern!
En mycket bra funktion i Wordpress (men som även finns i många andra publiceringssystem) är att du kan tidsstyra dina inlägg eller sidor.

När du är klar med ditt inlägg kan du i stället för att välja Publicera längst till höger välja vilket datum du vill att inlägget ska visas.

BYGG UT MED TILLÄGG
Vill du utöka funktionerna på din Wordpress-webbplats finns en myriad av tillägg (så kallade plugin-program) att ladda ned. Tilläggen sköter du enkelt via admin-panelen där du också kan installera nya.

Tilläggen varierar kraftigt i både funktion och storlek. Det finns sådana som gör om hela din blogg till en komplett webbutik och så finns det sådana som bara har som funktion att lägga till en Gilla-knapp från Facebook under dina inlägg.

Samtliga tillägg hittar du på wordpress.org/extend/plugins.

LÄR DIG MER
Det finns gott om information på internet där du kan lära dig mer om Wordpress. Två bra sajter att börja med är:
sv.wordpress.org
wp-support.se

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Program: Wordpress.
Tid: 3 timmar.

Det här behöver du:

  • Wordpress (sv.wordpress.org).
  • Webbhotell med php och Mysql, en textredigerare (till exempel programmet Anteckningar) och ett ftp-program.

Det här lär du dig:

  • Att installera och anpassa ­Wordpress för att skapa en
  • egen webbplats för din förening.

Mysql. Databashanterare skriven i öppen källkod. Utvecklades under 1990-talet och har sedan dess blivit en av världens mest spridda ­databashanterare. Namnet anspelar på sql. Läs mer på mysql.com.

Php. Skriptspråk som används för att skriva dynamiska webbsidor. Php-instruktionerna läggs in i webbsidans html-kod på servern och exekveras (utförs/verkställs) varje gång någon hämtar webbsidan. Php står numera för hypertext preprocessor, tidigare för personal home page tools, och bygger på öppen källkod.

Redigerare. Svenskt namn för det som på engelska kallas editor. Här pratar vi om textredigerare, och programmet Anteckningar är ett exempel på en textredigerare.