I och med 3g-donglarnas intåg har användandet av mobilt bredband formligen exploderat i ­Sverige. Vissa användare har helt och hållet gett upp sitt fasta bredband och kör bara mobilt, eftersom du då kan befinna dig nästan var som helst och ändå koppla upp dig.

På senare tid har också mobiltelefonerna blivit allt mer avancerade och i dag har de nyare modellerna stöd för att använda telefonen som ett modem.

Den funktionen har i och för sig ­funnits ett tag, men det som är nytt är att det dels är mycket ­enklare att koppla upp sig, dels att du på vissa modeller kan göra om telefonen till en trådlös router som delar ut din uppkoppling via wlan.

Om vi dessutom tar i beaktande att det finns surfpaket som ­tilläggstjänster till i princip alla abonnemang, kan vi ställa oss ­frågan om det inte är dags att avveckla 3g-donglarna helt och hållet, och i stället använda sig av sin mobiltelefon för att koppla upp sig?

Fördelarna är förstås att du förmodligen alltid har med dig din mobil, och att det i vissa fall inte ens krävs en usb-port.

Om du delar ut din uppkoppling trådlöst kan du dessutom ansluta andra enheter än datorer, och fler än en kan använda uppkopplingen.

Nackdelen är förstås att batteriet tar slut snabbt om du inte har telefonen ansluten till vägguttaget, och att det går långsammare för dig om du behöver dela uppkopplingen med någon annan. Men som ett alternativ för att snabbt kunna koppla upp dig utan att komma ihåg 3g-dongeln är lösningen utmärkt.

Skillnader i datamängd
Den största skillnaden mellan ett surfpaket till mobilen och ett mobilt bredband är mängden data du får använda under en månad, samt vilken hastighet du kommer upp i. Om vi begränsar oss till de fyra största operatörerna: Telia, Tele2, 3 och ­Telenor ser vi att du med ett mobilt bredband som mest får maxhastigheter på 16 megabit per sekund (vilket du dock sällan kommer upp i) medan du med ett surfpaket får max 10 megabit per sekund. Som lägst bland surfpaketen finns opera­tören 3:s minsta paket som har en maxhastighet om 0,384 megabit per sekund för 49 kronor per månad.

Begränsningen för hur mycket data du får använda skiljer sig också mellan de olika operatörerna. Förutom Telenor som inte har någon gräns på surf­paketet, har samtliga övriga operatörer en maxgräns på mellan 5 och 10 gigabyte per månad. Detta är beroende av vilket paket du väljer, och som lägst hittar vi Tele2 som för 29 kronor i månaden erbjuder endast 200 megabyte per månad.

I princip samtliga operatörer har surfpaket och mobila bredband i tre olika nivåer, men ­intressant att känna till är att ­Telenor är den enda som erbjuder fri mängd data med samtliga av sina lösningar.
Viktigt att poängtera är också att hastigheterna som utlovas oftast är rena glädjekalkyler.

De teoretiska maxhastigheterna som utlovas når du aldrig upp i, och hastigheten varierar väldigt mycket beroende på var du befinner dig. Det snabbaste som utlovas nu är 16 megabit per sekund med en teknik som kallas hspa evolved. Att lyckas nå den hastigheten är mycket sällsynt och operatörerna kommer runt det genom att ange hastigheterna som ”upp till”.

Tekniken viktig
Skillnaden i hastighet mellan en mobiltelefon och en 3g-dongel är inte heller något att bekymra sig över. En modern 3g-dongel och en modern mobiltelefon bör prestera likadant. Däremot är det viktigt att se till att både en 3g-dongel och en telefon klarar rätt tekniker.

För att kunna utnyttja hastigheter över det som förut kallades turbo-3g, 7,2 megabit per sekund, krävs att telefonen eller 3g-dongeln stöder det. Det finns därför risk att du med en gammal telefon inte har någon nytta av ett snabbare surfpaket.

Olika telefoner bjuder på olika lösningar också. I Android version 2.2 (som bland annat HTC Desire har) kan du dela ut din uppkoppling både via en usb-kabel och via trådlöst nätverk. Telefonen blir helt enkelt en trådlös router och du kan till och med skydda uppkopplingen med säkerhets­tekniken wpa som lösenordskyddar och krypterar din ut­delade uppkoppling.
Iphone klarar i senaste modellerna att dela ut sin internetuppkoppling via bluetooth eller usb, men inte som ett trådlöst nätverk. För att få den funk­tionen i Iphone måste du ”jailbreaka” den.

Äldre mobiler från till exempel Nokia kan du ofta ansluta via ett pc-gränssnitt. Nokias PC Suite låter dig använda mobilen som ett modem via usb-kabel, även om den är gammal. Är den ordentligt gammal blir hastigheterna dock lidande.

Så nog finns det anledning att se över dina abonnemang om du har ett mobilt bredband du inte använder alltför ofta. Förmod­ligen sparar du pengar på att lägga till ett surfpaket på ditt vanliga abonnemang. Kom bara ihåg att ha med dig laddaren!

SÅ MYCKET KOSTAR DE OLIKA OPERATÖRERNAS SURFPAKET
Här kan du se vad priset för olika surfpaket är hos de olika operatörerna, samt hur mycket du får surfa/ladda ned för respektive abonnemang.

Klicka för att se i stort format


Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • Mobiltelefon (av lite nyare slag).


Det här lär du dig:

  • Att använda din mobil som modem (och därmed slippa skaffa separat mobilt bredband till datorn).