Ibland är det svårt att skaffa sig en bild över informationen i en tabell. Då kan det vara lämpligt att ta en närmare titt på funktionen Villkorsstyrd formatering. Med hjälp av den här funktionen kan du bland annat formatera cellerna i olika färgskalor.

I vårt exempel kommer vi att använda oss av en trefärgsskala för att jämföra värdena i en tabell där de olika färgnyanserna anger om det handlar om låga värden, mittvärden eller höga värden.

I stället för att använda oss av någon av de fördefinierade ­mallarna öppna vi upp Regel­hanteraren och skapar en ny regel så att vi kan använda oss av vilka färger vi vill.

STEG FÖR STEG: Skapa en formateringsregel som målar om cellerna

1. Hantera regler. För att skapa en egen formateringsregel i Excel 2010 börjar du med att markera de celler som ska använda den villkorsstyrda formateringen. Klicka sedan på nedåtpilen bredvid knappen Villkorsstyrd formatering och välj Hantera regler.

2. Tre färger. I dialogrutan Regelhanteraren för villkorsstyrd formatering som öppnas klickar du på knappen Ny regel. I listrutan Formatmall som du hittar under rubriken Formatera alla celler baserat på deras värden väljer du alternativet Trefärgsskala.

3. Välj färger. Nu är det dags att välja önskade färgskalor för låga värden, för värden som ligger nära medelvärdet och för höga värden. För att byta färg är det bara att klicka i listrutan Färg som du hittar under respektive värde.

4. Klart. När du är nöjd med dina färgval klickar du på OK och sedan på OK igen. I kalkylbladet kan du nu se att cellerna i din tabell har formaterats med olika färger baserat på deras värden. Det här gör det enkelt att snabbt hitta exempelvis låga och höga värden.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Excel 2010.
Tid: 20 minuter.

Det här lär du dig:

  • Skapa en egen villkorsstyrd ­formateringsregel i Excel 2010 med hjälp av färgskalor.