Det var inte länge sedan Microsoft var datorns självklara herre på täppan. Vi surfade med Internet Explorer, mejlade med Hotmail och skrev i Word. Men det var innan Google kom.

De senaste åren har Google utmanat Microsoft på område efter område. Företaget, som en gång bara var en sökmotor, har lanserat program och tjänster som på allvar hotar Microsoft. Webbläsaren Chrome, mejltjänsten Gmail och det webbaserade kontorspaketet Google Dokument är bara tre exempel.

Microsoft har å sin sida tagit upp kampen mot Googles kärnverksamhet. Sökmotorn Bing lockar användare från Google medan Live Photo Gallery är en direkt utmanare till Googles Picasa.

Att företagen slåss om att få oss konsumenter att använda deras gratistjänster är inte så konstigt. Nästan allt Google gör är på något sätt kopplat till deras försäljning av webbannonser – och för att det här ska vara en lönsam affär krävs många användare.

Gratis lockar till köp
Microsoft säljer på motsvarande sätt annonser på webben – men deras gratistjänster är också ett sätt att få konsumenterna att köpa deras produkter. De nya gratisprogrammen i Live-paketet fungerar exempelvis inte med Windows XP, och de hjälper på så sätt försäljningen av Windows 7. Och gratistjänsten Web Apps är på samma sätt hopkopplad med den senaste Office-versionen.

Gratistjänsterna är ett sätt att få oss konsumenter att välja sida. Kopplar vi våra mejl, kalendrar, foton och digitala adressböcker till ett av företagen är det troligt att vi stannar kvar i deras ”digitala kretslopp”. Chansen att en Google-användare sedan köper en Android-mobil är stor medan det är lockande för Microsoft-användarna att slå till med en Windows-telefon. Vårt Live-id hos Microsoft och vårt Google-konto blir nyckeln till två olika världar.

Runt hörnet väntar en ännu viktigare strid. När Google släpper sitt operativsystem Chrome OS för datorer blir det ett direkt hot mot Microsofts lönsamma Windows-­försäljning. Därför är det livsnödvändigt för företagen att locka in oss i deras värld.
Men vem har mest att erbjuda oss konsumenter? Microsoft eller Google? Vi lät företagen mötas i tio dueller – och efter en jämn kamp kunde vi kora en vinnare.

Vilket företags tjänster och program är viktigast för dig?
Just nu
50% 50%

Fakta

Webbläsare. Du kan välja sida även när du surfar. Microsofts ­Internet Explorer (microsoft.se/ie) står mot Google Chrome (chrome.google.se).

Sökmotor. Du som vill söka på webben kan välja mellan Microsoft Bing (www.bing.com) och Google (www.google.se).

Översättning. Båda jättarna har översättningsverktyg: Bing Translate (www.microsofttranslator.com) och Google Översätt (translate.google.se).

Kartor. Du som vill hitta kartor och satellitfoton från hela världen kan välja mellan Bing Maps (www.bing.com/maps) eller Google Maps (maps.google.se).

Operativsystem. I dag är Microsoft Windows (microsoft.se/
windows
) det självklara operativsystemet för datorer, men snart kommer Googles utmanare Chrome OS (chrome.blogspot.com).

AOL (America Online) var en gång en stor portalsajt med många tjänster, men i dag kan de inte mäta sig med jättarna.
www.aol.com

Icloud kan beskrivas som ett operativsystem i molnet. Det innehåller kalender, mejl, bildbehandling, lagring och mycket mer.
www.icloud.se

Yahoo, som länge var den stora portalen på nätet, har numera hamnat rejält på efterkälken och kan inte längre konkurrera.
www.yahoo.com

Zoho konkurrerar med Microsoft och Google när det gäller kontorstjänster. De har tjänster för mejl, kalender, kontorsprogram.
www.zoho.com