Snabbare programstart

Om du trycker ned Windows-tangenten öppnas Start-menyn, och om du börjar skriva in namnet på det program du vill köra ser du det i en lista. Bekräfta med Retur när du ser rätt program.


Sök på ett kick
Trycker du på Windows-tangenten och F kommer du direkt till ett sökfält där du kan söka efter ett dokument på hårddisken.


Göm alla fönster
För att gömma alla program och visa Skrivbordet trycker du på Windows-tangenten och D.


Öppna ett favoritprogram
I Aktivitetsfältet längst ned på skärmen ser du genvägar till dina mest använda program. I stället för att klicka kan du trycka på Windows-tangenten och sedan den siffra som motsvarar programmets placering. Windows och 5 öppnar alltså det femte programmet i fältet.


Maximera fönstret
Känns ett fönster för litet maximerar du det med ­Windows-tangenten och uppåt-pil. Trycker du i stället på Windows och nedåt-pil minimerar du det.


Fönstren i 3d
I Windows 7 kan du visa alla öppna fönster i en läcker 3d-vy. Det snabbaste sättet är att trycka på Windows-tangenten och Tab. Varje tryck på Tab bläddrar ett snäpp framåt och när du släpper tangenterna öppnas det fönster du har längst fram.


Visa datorn
I fönstret Dator visas alla dina hårddiskar, cd-läsare, usb-minnen och andra enheter. Du klickar på Windows-tangenten och E för att öppna fönstret.


Hjälpmedel för datorn
Windows 7 har en hel verktygslåda för dig som har svårt att se skärmen eller tycker att mus och tangentbord är krångliga att använda. Du öppnar den med Windows-tangenten och U.


Visa gadgetar
En gadget är det lilla program som du kan ha liggande
på Skrivbordet i Windows 7. För att plocka fram dina gadgetar klickar du på Windows-tangenten och G.


Lås datorn
Du lämnar väl inte datorn olåst när du går ifrån den? Ett tryck på Windows-tangenten och L låser datorn.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Program: Windows 7.
Tid: 5 minuter.

Det här lär du dig:

  • 10 snabbkommandon för att jobba smidigare i Windows 7.