Nya siffror från analysföretaget Gartner visar att försäljningen av smartphones nästan fördubblades under det tredje kvartalet i år jämfört med i fjol. Det största skälet till den stora ökningen är enligt Gartner den explosiva försäljningen av Androidtelefoner.

Totalt såldes 81 miljoner smartphones världen över under det tredje kvartalet. Telefoner med Symbian leder fortfarande med 29,5 sålda enheter, men Android hamnar på god andra plats med 20,5 miljoner sålda enheter.

Enligt Gartner har Android på endast ett år tagit 25,5 procent av marknaden för smartphones. För ett år sedan hade Android endast 3,5 procent av smartphonemarknaden. Symbian leder fortfarande med 36,6 procent av marknaden, en minskning från 44,6 procent det tredje kvartalet förra året.

– Klyftan mellan Symbian och Android kommer fortsätta att minska under slutet av året i samband med julförsäljningen. Symbian kommer dock behålla sin ledning tack vare billigare priser, och Androidtelefoner kommer antagligen att påverkas av brist på komponenter, säger Carolina Milanesi på Gartner.

Apples Iphone hamnade på tredjeplats under det tredje kvartalet med 13,5 miljoner sålda enheter, nästan en fördubbling jämfört med samma period förra året. Apples totala marknadsandelar föll dock från 17,1 procent till 16,7 procent under årets tredje kvartal.

Den totala försäljningen av mobiltelefoner som inkluderar både smartphones och konventionella mobiltelefoner uppgick till 417 miljoner enheter under det tredje kvartalet. En ökning med 35 procent jämfört med förra året.

De fem största mobiltelefontillverkarna i världen är Nokia, Samsung, LG, Apple och RIM (Blackberry).

IDG News

Vilken smartphone har du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.