I dag blev det klart att regeringen går vidare med det kontroversiella datalagringdirektivet. Lagförslaget har av regeringen skickats på lagrådsremiss, vilket betyder att riksdagen måste godkänna lagförslaget innan lagen kan antas.

Datalagringsdirektivet betyder att alla tele- och internetoperatörer i Sverige måste lagra sina kunders trafik i sex månader. Det betyder bland annat att all e-post, besökta webbplatser, sms och telefonsamtal kommer att lagras.

I mitten av oktober berättade också justitieminister Beatrice Ask att regeringen kan komma att justera vissa av Sveriges lagar så att de anpassas för det omdiskuterade Acta-avtalet. Acta-avtalet (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) är ett internationellt handelsavtal som tagits fram av USA och diskuterats mellan en rad länder, däribland Australien, EU, Japan, Kanada, Sydkorea, Mexiko, Marocko, Nya Zeeland, Schweiz och Singapore.

Enligt den senaste revisionen av Acta-avtalet binder sig de länder som skriver under att anpassa sina lagar så att det bland annat blir lättare att bekämpa pirakopiering och olaglig fildelning. Acta-avtalet kräver att medlemsländerna inför fängelsestraff för brott mot upphovsrättslagen i avskräckande syfte.

Beatrice Asks avslöjande om att regeringen planerar att införa lagändringar kom efter att Vänsterpartiets, Jens Holm, i mitten av oktober lämnade in en interpellation där han krävde svar på regeringens hantering av Acta-avtalet.

PC för Alla kontaktade Jens Holm för att ta reda på hur förhandlingarna egentligen har gått till och för att få reda på hans syn på saken.