I onsdags släppte Mozilla betaversion 7 av Firefox 4. Den senaste versionen innehåller en stor uppdatering jämfört med tidigare och har en helt ny motor för att hantera javaskript.

Enligt tester som utförts av Computerworld är den senaste testversionen av Firefox 4 hela tre gånger snabbare än Firefox 3.6. Tack vare den nya javakriptmotorn, som går under kodnamnet Jägermonkey, är Firefox 4 den näst snabbaste webbläsaren efter testversionen av Opera 11.

I ett blogginlägg meddelar Mozilla att den senaste testversionen för Firefox 4 har fått stöd för hårdvaruacceleration i både Windows och Macversionen. Dessutom har den fått bättre stöd för hantering av avancerad 3d-grafik med hjälp av tekniken Webgl.

I Computerworlds tester hamnade alfaversionen av Opera 11 som släpptes i förra månaden bäst till vad gäller prestanda. Den senaste testversionen av Firefox 4 hamnade strax efter på en god andraplats.

Testerna visar även att Firefox 4 är cirka 25 procent snabbare än den senaste testversionen av IE9 och 12 gånger snabbare än IE8.

– Vi vet att vi behövde en ordentlig uppgradering vad gäller prestanda för att kunna stå emot konkurrensen, skriver David Mandelin på Mozilla i ett blogginlägg.

Beta 7 av Firefox 4 var egentligen tänkt att släppas för redan åtta veckor sedan men försenades på grund av oförutsedda buggar. Den färdiga versionen av Firefox 4 var tänkt att släppas innan jul men enligt Mozilla kommer det nu att ske tidigast i början av 2011.

Den senaste testversionen av Firefox 4 kan du ladda ned här.

I videoklippet nedan visas en prestandajämförelse mellan den senaste testversionen av Firefox 4 till vänster och Firefox 3.6 till höger.

IDG News