Den senaste tiden har det varit mycket uppståndelse kring säkerheten i öppna trådlösa nätverk. I samband med att insticksprogrammet Firesheep för Firefox släpptes i förra månaden hamnade frågan i fokus igen.

Firesheep utnyttjar en svaghet i att många webbplatser använder cookies till att lagra en användares inloggningsuppgifter. Med insticksprogrammet är det möjligt att logga in på andra användares konton på en rad webbtjänster som bland annat Facebook, Twitter och Hotmail.

Microsoft meddelade i går att företaget nu infört möjligheten att använda kryptering vid inloggning på e-posttjänsten Hotmail. Det går att utföra på två sätt.

1. Gå till kontohanteringen på Live.com och markera alternativet som heter ”Använd HTTPS automatiskt”. Det här är den bästa metoden då Hotmail automatiskt kommer att använda kryptering när du använder tjänsten och du behöver inte tänka på det.

En nackdel med ovanstående metod är att du inte längre kan använda e-postklienten Windows Live Mail om du ställt in tjänsten på att använda HTTPS.

2. Den andra metoden består i att du manuellt skriver in ”https://www.hotmail.com” på adressraden i webbläsaren, eller ändrar bokmärket att alltid leda till "https...". Notera s:et som används för att markera att du vill köra sessionen krypterat. Fördelen med den här metoden är att du fortfarande kan använda Windows Live Mail, men du måste då se till att alltid använda https framför adressen till Hotmail.

Mer information hittar du på Microsoft Sveriges webbplats.