Flera säkerhetsexperter uppger att Facebooks nya meddelandesystem som lanserades i måndags kommer att locka både hackare och spammare. Facebook kontrade med att säga att företaget implementerat nya system för att skydda användarna mot skräppost och skadlig kod.

Det nya meddelandesystemet, Facebookmeddelanden, som lanserades i måndags ger användarna en riktig e-postadress. Det gör att det kommer att gå att skicka vanliga e-postmeddelanden med bilagor till Facebookanvändarna.

Genom att erbjuda en e-postadress öppnar Facebook för nya hot mot tjänstens användare enligt Chet Wisniewski på säkerhetsföretaget Sophos.

– Tidigare har Facebook aldrig använt något filter för meddelanden på tjänsten. Det har lett till flera attacker som sprids via meddelanden och chattmeddelanden på Facebook, något som företaget haft problem med att fixa, säger Chet Wisniewski.

Chet Wisniewski jämför Facebooks tidigare problem med Googles Gmail, där Google varit betydligt mycket bättre på att fixa problemen.

– Det är inte omöjligt att skicka skräppost till användare av Gmail, men Google gör ett riktigt bra jobb för att skydda sina användare, säger Chet Wisniewski.

En talesman för Facebook uppger att företaget anlitat ett utomstående företag som kommer att hantera filtreringen av skräppost och andra hot som kan dyka upp. Facebook vill dock inte avslöja namnet på företaget.

– Det här kommer inte att eliminera skräppost. Det är värt att notera att Facebook kommer att integrera befintliga kommunikationskanaler med e-post, och dessa kanaler är redan en källa för skräppost och skadlig kod, säger Dylan Morss på säkerhetsföretaget Symantec.

Enligt Dylan Morss är den svagaste länken dock alltid användaren och inte tekniken. Vilket betyder att användarna måste vara på sin vakt.

– Var försiktig. Klicka aldrig på länkar eller bilagor som du känner dig osäker på, säger Dylan Morss.

IDG News