Har du någon gång blivit uppringd av en telefonförsäljare men inte kunnat spåra vem samtalet egentligen kommer ifrån? Enligt svensk lag får telefonförsäljare inte använda dolt nummer, men det har fortfarande visat sig ganska svårt att spåra numren.

För att slå tillbaka mot telefonförsäljarna har två webbplatser startats som listar telefonnumren till olika säljföretag. En av webbplatserna, vemringde.se, som drivs av Carl-Fredrik Herö har en sökfunktion där du endast skriver in numret som ringde upp dig.

Enligt Carl-Fredrik fick han idén till webbplatsen efter att ha sett liknande tjänster i USA där konsumenter samlat krafter för att slå tillbaka mot telefonförsäljare.
– Min farmor blev rädd av alla samtal där det var tyst i luren och jag blev förbannad, säger Carl-Fredrik Herö till Aftonbladet.

Finns numret registrerat sedan tidigare kan du se vilket företag det tillhör och du kan sedan kontakta företaget om du har några klagomål.

En annan webbplats som går under namnet, missatsamtal.se, drivs av Stefan Jansson och erbjuder en liknande sökfunktion. På missatsamtal.se kan du även själv lägga till ett nummer till en telefonförsäljare.

De båda webbplatserna har snabbt blivit populära och har mellan 5 000 till 8 000 besökare om dagen.

– Det känns kul att kunna hjälpa till. Besökarna organiserar sidan själva och det är bara aktiva nummer som listas. Har det inte kommit in en rapport på en månad så listas inte numret, säger Stefan Janson till Aftonbladet.