Surfplattor är egentligen ingen ny företeelse, det har funnits olika varianter av små bärbara enheter med pekskärmar sedan många år tillbaka. Med Ipad har Apple lyckats skapat ett nytt intresse för den här kategorin av bärbara datorer.

Även om Apples Ipad onekligen är störst på området för tillfället så kommer det att släppas en rad alternativ de närmaste månaderna. Här följer sex av de intressantaste pekdatorerna som redan släppts eller som vi hoppas få se inom kort.

Archos 10.1 Internet Tablet
Archos 10.1 Internet Tablet
Archos var ett av de första företagen som släppte en utmanare till Ipad redan förra året. Som namnet avslöjar levereras Archos 10.1 Internet Tablet med en pekskärm på 10,1 tum och kör på Android 2.2. Med en vikt på 480 gram och endast 12 millimeter tunn är det onekligen en pekdator som är enkel att bära med sig.
Prisjakt.

HP Slate 500
HP Slate 500
HPs psurfdatorer är en av de få som kör Windows 7 och drivs med en Intel Atom-processor. För att vara en surfplatta har HP Slate 500 bra anslutningsmöjligheter såsom usb-kontakter för extern hårdisk, mus och tangentbord. Windows 7 är dock inte optimalt som operativsystem försurfplator, men Microsoft kan mycket väl har uppdateringar på gång inom det här området.
Lanseras: Slutet av 2010.

RIM Blackberry Playbook
RIM Blackberry Playbook
Blackberry Playbook är en surfplatta som körs på ett relativt okänt operativsystem som baseras på QNX. Blackberry Playbook har en pekskärm på sju tum och en processor på en gigahertz och dubbla kärnor. Den kommer dessutom att ha dubbla kameror, en på baksidan och en på framsidan.
Lanseras: Under nästa år, 2011.

Samsung Galaxy Tab

Samsungs strå till stacken är den första riktiga Ipadkonkurrenten som kommit ut på marknaden. Till skillnad från andra surfplattor har Galaxy Tab även telefonfunktioner och en något mindre bildskärm på sju tum. Galaxy Tab har dock inte nått så stora framgångar i Sverige på grund av det höga priset på nästan 7 000 kronor. Bättre går det i resten av världen.

Stream TV Elocity A7
Stream TV Elocity A7
Den här lilla surfplattan kan snarare kallas en mediedator. Stream A7 körs på Android 2.2 och har en mängd anslutningsmöjligheter, bland annat uttag för hdmi. Bildkärmen är på sju tum och kan enkelt anslutas till din hdtv med uppspelning i full hd.
Lanseras: Slutet av 2010.

Viewsonic Viewpad 7
Viewsonic Viewpad 7
Viewpad 7 är en nätt liten surfplatta med en sjutums bildskärm som körs på Android 2.2 och har stöd för Googles mobila tjänster, Google Mobile Services (GMS). Den har dessutom stöd för både trådlöst internet, 3g och bluetooth.
Lanseras: Slutet av 2010.

IDG News