När Apple släppte Ipad för drygt åtta månader hördes många kritiska röster. Förståsigpåarna menade att Ipad inte fyllde något behov utan var en lösning på ett obefintligt problem.

Med facit i hand kan vi konstatera att den lilla surfplattan har ändrat användarnas beteende och har dessutom allvarligt påverkat försäljningen av netbooks. Flera konkurrenter har redan börjat dyka upp, men ingen av dem verkar lyckas ta någon större försäljning från Apple.

Vad är det då som gör Ipad så attraktiv? Beror allting på smart marknadsföring eller beror det helt enkelt på att det är en suverän produkt?

PC för Alla har använt Ipad i sex månader, och även om den har vissa svagheter så väger fördelarna oftast upp nackdelarna galant. Här är våra tio skäl till att vi älskar Ipad.

1. Bärbarheten

En av de största fördelarna med Ipad är det nätta formatet. Tack vare sin storlek är den precis lagom stor för att surfa med, läsa e-böcker eller spela spel. Den är samtidigt liten nog för att vara enkel att ta med sig eller bära omkring.

Du kan enkelt navigera dig mellan olika rum hemma utan att lämna det du läser för tillfället. Ta med den på bussen eller tunnelbanan och fortsätt att läsa utan några problem.

Åker du på semester är Ipad dessutom oslagbar då du har användning för den både på flygresan och för att kontrollera e-post eller surfa när du sitter i hotellbaren.

2. Den perfekta familjedatorn

Tack vare sin portabilitet och enkelhet är Ipad den perfekta familjedatorn. Att använda Ipad är så enkelt att till och med en sexmånaders bebis kan ha skoj med den (ja, det finns appar för det).

Ipad för barn

Barn älskar att spela spel eller surfa på internet på Ipad. Både mamma och pappa kan turas om för att strösurfa eller kolla sin e-post när det faller in.

Tack vare suveräna applikationer som exempelvis receptprogrammet från Kokaihop.se kan Ipad med fördel även användas som en kokbok när du lagar mat i köket.

3. Ingen starttid

Med endast en knapptryckning så är Ipad redo att användas. Inga sega starttider eller väntan på att operativsystemet ska vakna från viloläge. Tack vare att Ipads operativsystem är anpassat för just en surfplatta är det optimerat för att alltid vara redo utan dröjsmål.

4. Batteritiden

Ipad batteritid

Ipads oslagbara batteritid är ett av favoritargumenten hos de flesta Ipadägare. Apple uppger tio timmars konstant användande, och vi kan bekräfta att det inte handlar om några glädjesiffror utan stämmer även i verkligheten.

Du kan utan problem ta med dig en fulladdad Ipad på flyget till thailandsemestern och du kommer att kunna läsa böcker eller se på filmer under hela flygresan utan problem.

Den enda nackdelen är att Ipad kräver ganska lång tid för att ladda batterierna. En full laddning tar cirka tre timmar så se till att alltid ladda den under natten.

5. Tv-tittande och filmer

Vissa har argumenterat att Ipad inte är optimerad för att titta på filmer eftersom bildskärmen inte är i bredbildsformatet. Det stämmer att den fysiska bildskärmen inte är i 16:9-formatet, men det är inga problem att titta på filmer i det formatet. Ipad kan antingen skala bilden så att den zoomar in och fyller hela skärmen eller så visas filmen i sitt originalformat, men med svart bakgrund ovanför och under filmen.

Filmer på Ipad

Även om du kan koda filmer och spara dem direkt på din Ipad så går det även att strömma filmer direkt till den. Det betyder att du kan lagra alla dina filmer på din dator eller mediespelare och spela upp dem på din Ipad via ditt trådlösa nätverk. Det kräver förstås att du befinner dig i ditt hemmanätverk.

Den klart bästa lösningen för att strömma filmer till Ipad är Air Video som fungerar med både Mac och Windows. Med hjälp av Air Video kan du sitta eller ligga var som helst i huset och titta på alla filmer som du har lagrade på din dator.
http://www.inmethod.com/

6. Läsa böcker

Vi var först lite skeptiska till att läsa böcker på en Ipad. Efter att vi vant oss har vi slutat att köpa pappersböcker och köper endast e-böcker. Det här är en smaksak, men möjligheterna med e-böcker på Ipad är stora.

E-böcker på Ipad

Även om Apple även har en bokaffär som heter Ibooks så har vi valt att använda Amazons app, Kindle. Kindle finns för alla plattformar, både datorer och mobila enheter. Det betyder att du kan läsa en bok på Ipad och sedan fortsätta att läsa boken på din Androidtelefon eller hemmadator. Kindle håller även reda på vilken sida du befinner dig på och synkroniserar mellan de olika enheterna. Amazon har dessutom ett rejält mycket större utbud än exempelvis Apples alternativ.

Det finns dock ett problem, Ipad bildskärm fungerar inte så bra i starkt solljus och då kan det bli väldigt ansträngande att försöka läsa en bok. Sitter du dock inomhus så fungerar det mycket bra.
En annan stor fördel med att läsa böcker på en surfplatta är att du enkelt kan googla olika ord eller termer som du vill veta mer om.

7. Suverän för spel

Spel för Ipad

Ipad är helt perfekt för spel och underhållning. Det finns tusentals med riktigt roliga och välutvecklade spel på App store och nya titlar kommer varje dag. Det finns dessutom spel för alla åldersgrupper, från småbarn till vuxna.

Både prestanda och grafik är i toppklass och tack vare att Ipad använder en pekskärm är det mycket enkelt att lära sig manövrera spelen snabbt. Till skillnad från tidigare populära spelkonsoler såsom Sony PSP och Nintendo DS är spelen rejält mycket billigare och kostar oftast endast mellan 7 och 35 kronor.

8. Grym prestanda

Allting du gör på Ipad sker blixtsnabbt. Webbläsaren drar igång på mindre än en sekund, programmen laddas snabbt och du känner aldrig att surfplattan eller apparna ”laggar” när du använder dem. Allt flyter på obehindrat och ger ett mycket snabbt helhetsintryck. Tack vare iOS 4.2 som släpptes nyligen så kan du även snabbt växla mellan olika appar, vilket höjer upplevelsen ytterligare.

9. Programutbudet

Appar för Ipad

Utbudet av appar på App store är smått gigantiskt. I slutet av oktober fanns det över 300 000 appar att ladda ned. Även om det finns mycket skräp är kvaliteten överlag mycket bra. Bortsett från onödiga pruttappar så finns det ett utbud som borde tilltala alla smaker och ändamål.

10. Statussymbolen

I jantelagens högborg talar vi sällan om våra personliga egotrippar. Men med handen på hjärtat, visst är det en speciell känsla när vi har något som alla andra blir imponerade av och vill titta på. När vi precis fått vår Ipad och knappt någon hade sett den ”på riktigt” fick vi ständigt kontakt med främlingar som ville veta mer om den lilla surfplattan de endast hört talas om. Det är aldrig fel att ibland få sitta i centrum.