När vi la våra darriga händer på Apples Ipad för drygt en månad sedan fick vi samma euforiska känsla som när man köper en ny bil. Man njuter av att öppna bildörren för första gången och känna den kemikaliedränkta nybilsdoften fullkomligt omsluta sig kring en själv. Det är helt enkelt en härlig känsla, och så var det även när vi packade upp Ipad första gången.

Problemet när man köper en ny bil är att man ofta överser bristerna med bilen, för ingen vill ifrågasätta sitt eget omdöme efter att ha spenderat så mycket pengar på något. Alla eventuella brister och skavanker borstas bort som oväsentliga. Så var det även när vi började använda Ipad.

Efter en månad med Ipad så har nyhetens behag lagt sig och vi kan börja titta på den för vad den är, en elektronisk mackapär som erbjuder en fullkomligt genialisk lösning på ett problem som inte finns. Vår slutsats är att Ipad inte löser några problem alls, det skapar istället ett nytt användarmönster.

Vilken annan produkt har fått oss att skapa nya sätt på hur vi genomför våra toalettbesök eller vår liggställning i sängen när vi googlar i sidled? Innan Iphone var det väldigt få, och det kommer sannerligen inte att minska med Ipad.

Missförstå oss rätt, vi älskar Ipad. Men ingen produkt förtjänar att få endast positiv kritik när det uppenbarligen finns flera betydande brister. Med det sagt, så har vi trots det inte sett en lika trevlig produkt i det här produktsegmentet. Mycket på grund av att det inte finns något alternativ.

1. Bildskärm eller kladdbord?

Vid första anblick är Ipads bildskärm helt fantastisk. Riktigt skarp återgivning och fina färger, utan tvekan den bästa bildskärmen i sin klass. Efter ett par minuters användande så ser bildskärmen emellertid ut som om ett gäng schimpanser fingermålat bildskärmen med Idominsalva.

Det finns som tur är skärmskydd att köpa vilket motverkar problemet. Apple borde dock ha levererat Ipad med någon form av skydd redan från start. Väldigt få användare desinfekterar sina händer med Alcogel innan de kör en surfsession.

2. Glansigt värre

I relativt dunkelt ljus är Ipads bildskärm oslagbar. Skulle du dock få för dig att leta dig ut i solen och läsa en god bok i den lokala parken så stöter du på patrull. Har du solljuset bakom dig ser du knappt någonting annat än reflektionen av dig själv. Varför Ipad valt en så kallad ”glossy”-bildskärm förvånar.

En matt skärm hade utan tvekan gjort sig bättre med tanke på hur de flesta ämnar använda den. Likt ovanstående punkt så finns det en lösning i formen av bildskärmsskydd som motverkar både kladd och reflektioner. En väl värd investering.

3. Hopplöst trådlöst

Vi kan bekräfta att klagomålen att Ipad är långsam över trådlösa nätverk stämmer till fullo. Efter att ha provat en mängd olika routrar och trådlösa nätverk kan vi konstatera att överföringshastigheten på Ipad är kraftigt begränsad, så till den grad att Youtube knappt fungerar som det ska i många situationer. Vi misstänker att Apple gjort så för att trimma batteritiden till max, men det är påtagligt irriterande.

Vi har i skrivande stund inte hunnit hårdtesta Youtube under nya Ios 4.2. Apple har dock erkänt problemet tidigare så det är mycket möjligt att det har förbättrats.

4. Tumfingervalsen

De flesta av oss skriver med någon exotisk avart från den berömda pekfingervalsen. På Ipad så införs ett nytt begrepp, tumfingervalsen. Det finns två sätt att använda det virtuella skrivbordet, antingen i stående eller liggande läge. Problemet är att i stående läge så går det endast att använda tummarna för att hoppa mellan tangenterna på ett någorlunda effektivt sätt.

Vill vi istället utnyttja det större tangentbordet i liggande läge så ställs vi inför ett problem. Du kan inte längre hålla Ipad med båda händerna och använda tummarna för att skriva, förutsatt att du inte har händer stora som palmblad. Du kan visserligen hålla Ipad med en hand undertill och skriva med den andra, men då löper du risken att tappa härligheten i backen.

Den enda lösningen är att lägga Ipad på ett bord eller annat underlag och försöka hitta en vinkel som inger minsta möjliga påfrestning på din kropp och ryggrad. Att Apple släppt ordbehandlingsprogrammet Pages i hopp om att vi ska skriva vår nästa bästsäljare på en Ipad övergår vårt förstånd. Det ska till ett stort mått självförnekelse för att klara av den bedriften.

5. Social platta utan kamera

Ipad är det perfekta verktyget för sociala medier och tjänster. Det undermåliga tangentbordet gör att vi ändå inte orkar skriva in mer än 140 tecken. Ipad är därför den ultimata lösningen för Twitter, Facebook och att chatta med. Varför Apple missat så grundligt och inte inkluderat en enkel liten webbkamera är ett mysterium. Det dödar hela konceptet med Ipad som en social arbetshäst. Hur mycket kan en simpel webbkamera äta upp av Apples vinst på en Ipad?

6. Borta med hemknappen

De flesta användare kan säkert hålla med om att Ipad kommer till sin fulla rätt i sängen. Vi kan titta på tv-serier eller läsa en bok innan det är läggdags. Ett problem är att eftersom det ofta är mörkt i sängkammaren så ser vi inte var hemknappen är någonstans. Det är irriterande enkelt att råka trycka på hemknappen av misstag när vi justerar vårt liggläge. Det resulterar i att vi kastas ut ur vår film eller bok, och måste peka och dra oss tillbaka till där vi blev utkastade.

Vi har ingen aning hur det skulle kunna lösas på ett bättre sätt, men det är likväl irriterande.

7. Ipad-yoga

Hur häftig och innovativ en pekplatta som Ipad än är så ställer den till problem efter en stunds användande. Till en början känns den inte speciellt tung, men efter att ha suttit med den några timmar börjar armlederna tröttas ur något. Då blir det helt plötsligt lite krångligare att hitta en bekväm ställning för att använda Ipad.

Sitter du med benen i kors kan du alltid luta Ipad på ett knä, men även det blir jobbigt efter en stund. Resultatet är att du börjar vrida och vända på kroppen i alla möjliga och omöjliga ställningar för att anpassa dig till din lilla pekplatta. Det här problemet kommer även att drabba konkurrerande produkter, och vi får helt enkelt acceptera att pekplattorna kommer att skapa en flora av nya sjukdomar som ersätter musarm.

8. Laddade laddningstider

Att ladda en Ipad tar en mindre evighet, i alla fall jämfört med Iphone. Visst, kapaciteten på batteriet är av en helt annan kaliber så det är normalt. Problemet är att när vi klämt ur de sista dropparna ur batteriet så tar det minst 3-4 timmar innan det är fulladdat igen. Laddas Ipad under natten är det inga problem, men under dagen kan det skapa allvarliga abstinensbesvär.

9. Safari med dåligt minne

Varför kan en så kraftfull liten maskin som Ipad inte ens behålla en webbsida i minnet mer än en timme. Surfar du exempelvis med Safari på en webbsida och stänger ned webbläsaren för en stund för att göra något annat. När du sedan öppnar Safari och den sida du sist besökte så insisterar Safari nästan alltid på att ladda om sidan igen. Otroligt irriterande och totalt oförståeligt att Ipad inte fått mer arbetsminne än 256 megabyte.

10. Flera användarkonton

Ipad blir snabbt den centrala nöjesmaskinen i familjen. Mamma och pappa vill surfa och kolla mejl. Barnen vill spela spel och lyssna på musik. Det här skapar problem för oss som inte har råd att dela ut en Ipad till varje familjemedlem.

Eftersom det bara finns ett användarkonto är det svårt att skydda sin e-post från att bli läst eller raderad av misstag. Inställningar i vissa program försvinner och många sitter och micklar med den. Tyvärr verkar det inte som om Apple kommer att adressera det här problemet i Iphone OS 4.0. Kom igen Apple, hur svårt kan det vara?