Amerikanska myndigheter drog i förra veckan igång en stor kampanj mot webbplatser som misstänks vara inblandade i olaglig fildelning. Inom loppet av några dagar tog den amerikanska säkerhetsorganisationen, Homeland Security, kontrollen över ett dussintal domännamn.

Homeland Security

En av de första webbplatserna som drabbades av avstängning i förra veckan var torrent-finder.com, skriver nyhetsbloggen Torrentfreak. De som besöker webbplatsen möts nu av ett meddelade från Homeland Security som uppger att domännamnet tagits i beslag.

– Mitt domännamn har beslagtagits utan något tidigare klagomål eller domstolsorder. När jag kontaktade mitt webbhotell hade de ingen aning om vad som hände, de meddelade senare att domänen beslagtagits via domännamnsorganisationen Icann, säger ägaren till torrent-finder.com till Torrentfreak.

Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) är den organisation som ytterst ansvarar för hantering och administration av domännamn på internet.

Kampanjen mot fildelarsajter påbörjades endast veckor efter att ett nytt lagförslag mot piratkopiering röstades igenom i den amerikanska senaten. Lagförslaget som kallas för Coica (Combating Online Infringement and Counterfeits Act) skulle göra det möjligt för amerikanska myndigheter att stänga ned webbplatser som misstänks för olaglig fildelning eller liknande typer av upphovsrättsbrott.

I en artikel i New York Times uppger en talesman för amerikanska Homeland Security att webbplatserna har stängts ned efter att en amerikansk domstol beordrat beslagtagning av flera domännamn. Detta trots att Coica-lagförslaget ännu inte har godkänts som en ny lag.

Amerikanska experter inom juridik har enligt nyhetstjänsten Zdnet tidigare varnat för att Coica skulle skapa fundamentala förändringar för yttrandefriheten på internet i USA. Bland annat skulle inte bara fildelarsajter hållas ansvariga för upphovsrättsbrott, utan även webbhotell och de företag som administrerar så kallade dns-servrar på internet.