Nu släpps Ipad äntligen i Sverige med stort buller och bång. Innan du springer ut och köper en Ipad till dig själv eller som julklapp kan det vara en god idé att ta reda på vilken modell som passar för vad och för vem.

Ipad kommer huvudsakligen i två olika modeller – med eller utan möjlighet till 3g-uppkoppling. Dessa två modeller finns dessutom i olika minneskonfigurationer enligt följande:

  • Ipad Wifi 16 GB minne - 4 695 kronor
  • Ipad Wifi 32 GB minne - 5 595 kronor
  • Ipad Wifi 64 GB minne - 6 495 kronor
  • Ipad Wifi+3g 16 GB minne - 5 795 kronor
  • Ipad Wifi+3g 32 GB minne - 6 695 kronor
  • Ipad Wifi+3g 64 GB minne - 7 595 kronor

Enkelt förklarat så kan Ipad Wifi endast använda sig av trådlösa nätverk för att anslutas till internet. Ipad Wifi+3g erbjuder dig däremot att stoppa in ett 3g-kort så att du kan surfa på internet oavsett var du befinner dig.

En annan skillnad är att Ipad Wifi+3g även har en inbyggd gps-mottagare så att du kan använda dig av lokaliseringstjänster. Ipad Wifi har något som kallas agps (assisted gps), vilket kan gissa sig till var du befinner dig baserat på det ip-nummer som tilldelas. Agps är dock inte lika korrekt som en riktig gps-mottagare.

Vilken modell passar mig?
För att avgöra vilken modell som passar dig bör du ta dig en liten funderare över hur du planerar att använda din Ipad. Är du säker på att du endast kommer att använda den hemma och kanske ta med den på semestern så räcker Ipad Wifi gott och väl.

I dag finns det även trådlöst internet på så många platser att det oftast är möjligt att hitta något ställe att surfa på utan att du behöver 3g.

Tänker du däremot använda Ipad som en ersättare till din bärbara dator bör du överväga att skaffa 3g-modellen. Kommer du även att arbeta din Ipad i arbetet bör du definitivt överväga 3g-modellen då du då får tillgång till internet avsett var du befinner dig.

Hur mycket minne behöver jag?
Eftersom det finns tre stycken modeller med olika minneskapacitet kan det lätt kännas lite förvirrande att veta vilken kapacitet som räcker för dig. Även här beror det på hur du tänker använda Ipad.

Ipad minnesanvändning

Den minsta modellen med 16 GB räcker gott och väl för normalt användande så länge du inte vill för föra över alla dina bilder och musik till din Ipad. Du kan fortfarande föra över en hel del av den musik och de bilder som du verkligen vill ha på din Ipad.

I praktiken är det knappast troligt att du kommer att kopiera all din musik eller alla dina bilder till Ipad. Vanligast är att välja ut ett par spellistor som vi lyssnar på ofta och kanske en bunt med bilder som vi vill visa andra.

Appar
Majoriteten av ditt utrymme kommer istället gå åt till att installera appar. Många spel för Ipad är nästan 100 megabyte i storlek och planerar du att installera många sådana så kan det snabbt äta upp utrymme.

Film
Ipad även utmärkt för att titta på film på. Det finns två sätt att göra det på. Antingen konverterar du dina filmer till ett format som Ipad kan läsa och kopierar dem till din Ipad. Tänk då på att en normal långfilm tar upp nästan 1 gigabyte, så utrymmet kan snabbt slukas upp om du vill spara många filmer på din Ipad.

Ipad - bilder och fotografier

En annan och smidigare lösning är att strömma filmer från din hemdator till Ipad, förutsatt att du befinner dig hemma när du vill titta på film. Den utmärkta appen Air Video klarar av det galant. Klientprogrammet som du måste installera på din hemdator finns för både Windows och Mac.

Air Video kostar cirka 20 kronor på App store, men finns även i en gratisversion så du kan prova appen först. Använder du dig av det senare alternativet är det kanske inte den dyraste "paddan" med störst lagringsutrymme du behöver.

Slutsats
Att välja rätt modell är i slutändan en kostnadsfråga. Är du privatanvändare och inte vill satsa för mycket krut på din första surfplatta så kan du tryggt köpa den billigaste modellen, Ipad Wifi med 16 GB minne. Den kommer mer än väl att täcka dina behov, förutsatt att du inte vill lagra många filmer lokalt.

Planerar du att arbeta professionellt med Ipad som en ersättare till din bärbara dator bör du överväga 3g-modellen. Även här beror storleken på minnet hur mycket du planerar att lagra på din Ipad. För normalt företagsanvändande räcker 16 gigabyte i regel utan problem.

Är du fortfarande osäker och inte är för känslig vad gäller prisskillnaderna bör du satsa på 3g-modellen. Den ger dig full tillgång till internet oavsett var du befinner dig samt full gps-funktionalitet. Den kommer dessutom antagligen hålla ett högre andrahandsvärde den dagen du byter upp dig till nästa modell.