En bild säger som bekant mer än tusen ord (ursäkta klyschan) – och använder du många bilder blir det förstås ännu bättre.

Att förvandla ett antal bilder till ett collage är ett smart sätt att göra dina bilder lite roligare. Ska du göra det på egen hand är det krångligt och tidskrävande, men i Googles gratisprogram Picasa finns ett inbyggt verktyg som fixar det på nolltid.

Den vanligaste metoden att använda collage-funktionen är att lägga ut bilderna i en ”hög”, men det går också att skapa ett slags mosaik där bilderna ligger bredvid varandra i ett mönster. En annan variant är att du lägger flera bilder ”ovanpå” varandra. Det här fungerar bäst om du har en bild med ett tydligt motiv och en bakgrundsbild.

Du kan också använda collage-funktionen för att skapa en kontaktkarta. En kontaktkarta är en samling med miniatyrbilder, och poängen är att du som har många bilder snabbt kan få en översikt över dem. Kontaktkartorna fick sitt namn av att du förr i tiden lade negativen direkt på fotopapperet – men nu är det som sagt mycket snabbare fixat.

Oavsett vilket utseende du låter ditt collage få blir resultatet i Picasa en vanlig jpeg-fil. Du kan alltså exempelvis mejla bilden, dela den på Facebook, publicera den på bloggen eller trycka den i föreningstidningen.

Steg för steg:
Så skapar du ditt collage i Picasa


1. INSTALLERA. Om du inte redan har Picasa 3 på din dator installerar du programmet genom att gå in på pcforalla.se/picasa, klicka på Hämta direkt och följa instruktionerna. Som standard visas nu alla bilder från mappen Mina bilder i biblioteksmenyn till vänster.


2. VÄLJ BILDER. Välj dina bilder genom att klicka med musen samtidigt som du håller Ctrl nedtryckt. I boxen längst ned till vänster ser du de bilder du har lagt till. Du kan också markera en hel mapp för att ta med alla bilder. När du är klar klickar du på Collage.


3. GÖR ETT SNABBT COLLAGE ... Nu visas resultatet och om du klickar på Gör collage eller Blanda bilder får du se nya varianter. Spara resultatet genom att klicka på Skapa collage. Nu skapas en jpeg-bild som hamnar i ditt bildbibliotek under Projekt, Collage.


4. ... OCH GÖR DET SNYGGARE. I menyn till vänster styr du utseendet på ditt collage. Klickar du på pilen väljer du mellan fotohög, mosaik eller kontaktkarta. Längre ned bestämmer du om bilderna ska ha ram, om det ska finnas bakgrundsfärg och bildens storlek.


5. FLYTTA BILDERNA. Alla bilder i collaget är flyttbara. Ta tag i dem med musen och dra till valfri plats. Du kan också vrida på bilderna med hjälp av den cirkel som dyker upp när du klickar på dem. För att lägga en bild överst högerklickar du och väljer Flytta överst.


6. GÖR EN SKRIVBORDSBAKGRUND. Ditt collage kan användas som datorns skrivbordsbakgrund. Välj Sidformat, Aktuell bildskärm och gör ditt collage som vanligt. När du är klar, klicka på Skrivbordsbakgrund. Nu sparas ditt collage som din skrivbordsbakgrund.
______________________________________________________________

FIXA COLLAGET PÅ WEBBEN
Du behöver inte installera Picasa för att skapa ett collage. Photovisi är en webbtjänst som ordnar det.

Photovisi passar bäst för porträttbilder, och det roliga är att det finns ett stort antal olika mallar. Du kan exempelvis lägga in ditt eget foto i en fotboll eller i ett hjärta.

För att skapa ett collage går du in på www.photovisi.com och klickar på Click here to start. Nu får du välja bland ett femtiotal olika mallar. Klicka på den du vill ha och välj dina bilder genom att klicka på Add items. När du har gjort det ser du ditt collage, och kan sedan förbättra resultatet genom att exempelvis beskära bilderna.

När du är nöjd klickar du på Save och väljer Click here to ­continue without account om du inte vill registrera dig som användare. Välj bildstorlek och klicka på ­Continue, Click here to download your collage. Du kan du dela den på Facebook eller stänga rutan och klicka på Click here to download your collage.


Dreamteam. Varför inte låta ditt collage hamna i en fotboll?

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Picasa.
Tid: 1 minut.

Det här behöver du:

  • Gratisprogrammet Picasa.
  • En handfull digitalbilder.

Det här lär du dig:

  • Att installera Picasa.
  • Hur du skapar ett snyggt collage.
  • Ett enkelt sätt att skapa ­kontaktkartor.